Άξια διάδοχος του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι αναδεικνύεται για άλλη μία φορά η Κριστίν Λαγκάρντ.
Αντιλαμβάνεται πλήρως – ενδεχομένως περισσότερο από πολλούς πολιτικούς ηγέτες – την κρισιμότητα των στιγμών που συνεπάγεται η πρωτόγνωρη επιδημιολογική κρίση και προβαίνει χωρίς φειδώ στις απαραίτητες κινήσεις.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά πολλούς στην πιο κρίσιμη από εκείνη του Μαρτίου, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε την αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού, του αποκαλούμενου και «QE πανδημίας», κατά 500 δισ. ευρώ, παρατείνοντάς το παράλληλα κατά εννέα μήνες, μέχρι τον Μάρτιο του 2022.
Στόχος, να κρατήσει στα ιστορικά χαμηλά το κόστος δανεισμού κρατών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.
Το μήνυμα που εξέπεμψε ήταν και πάλι σαφές και ξεκάθαρο, απηχώντας τη στρατηγική που χάραξε ο Μάριο Ντράγκι στην προσπάθειά του να ξεπεράσει μία επίσης πρωτοφανή αλλά διαφορετική κρίση. Με τη χώρα μας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας είχε πει τότε την περίφημη φράση ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να στηρίξει το ευρώ.
H αποφασιστική στάση της διαδόχου του στο τιμόνι της ΕΚΤ, τα ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο των εμβολίων αλλά και η χθεσινή συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, που πέρασε από χίλια κύματα, επιτρέπουν μια πιο αισιόδοξη στάση για την «επόμενη μέρα».