Σε καθεστώς αυστηρού lockdown έχει τεθεί για τις επόμενες επτά ημέρες το χωριό Ραπτόπουλο του δήμου Αγράφων στην Ευρυτανία εξαιτίας των κρουσμάτων κοροναϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Την απόφαση πήρε, με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά, η Πολιτική Προστασία, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση το βράδυ της Τετάρτης (09.12.2020).

Ο λόγος που μπήκε lockdown ήταν τα πολλά κρούσματα που μάλιστα οδήγησαν και σε διασωληνώσεις.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης στο protothema.gr οι περισσότεροι από τους ασθενείς θετικοί στον κοροναϊό αλλά ασυμπτωματικοί, ενώ επτά άνθρωποι χρειάστηκε να διασωληνωθούν.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό πως ένας από τους επτά αυτούς ανθρώπους έχασε τη μάχη για τη ζωή. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα evrytanika.gr πρόκειται για 59χρονο που νοσηλευόταν στην εντατική, όμως δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα, ο άτυχος άνδρας είχε διαγνωστεί θετικός στον φονικό ιό στις αρχές του μήνα. Νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου και την περασμένη Τετάρτη, ύστερα από ραγδαία επιδείνωση που παρουσίασε η υγεία του, αποφασίστηκε να διασωληνωθεί και να μεταφερθεί σε ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας.

Πάλεψε οκτώ μέρες, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα πάντα με την τοπική ιστοσελίδα, έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Ψάχνουν το γλέντι που έφερε τη διασπορά στο Ραπτόπουλo

Όπως είναι γνωστό, το Ραπτόπουλο είναι κεφαλοχώρι της περιοχής των Αγράφων -εκεί λειτουργεί τράπεζα και 3-4 σούπερ μάρκετ- πράγμα που σημαίνει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε σημαντική κινητικότητα από τα γύρω χωριά.

Ωστόσο, οι αρχές επιχειρούν να ιχνηλατήσουν και το ενδεχόμενο της διασποράς του σε γλέντι, μιας και τα κρούσματα εντοπίζονται σε συγκεκριμένες οικογένειες.

Επταήμερη καραντίνα στο χωριό – Σε κατ’ οίκον περιορισμό οι κάτοικοι

Υπενθυμίζεται, ότι μετά το τέλος της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ 9-12-2020 στο θάλαμο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπ’ όψη το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή του Δήμου Αγράφων της Π.Ε Ευρυτανίας και συγκεκριμένα στο χωριό Ραπτόπουλο, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίσθηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων στο χωριό Ραπτόπουλο για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Σημειώνεται ότι κατόπιν ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στα παρακείμενα χωριά του Δήμου Αγράφων (Γρανίτσα, Λεπιανά, Παλαιοκατούνα, Ιτέα Αγράφων, Δαφνούλα και Βούλπη) δεν εντοπιστήκαν θετικά κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή, εκτός του συγκεκριμένου χωριού.

Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε:

  • Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του ως άνω χωριού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός των ορίων της γεωγραφικής ενότητας των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου τους.
  • Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Αγράφων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του χωριού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την έκδοση της απόφασης και για 7 ημέρες, ήτοι έως 15-12-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του χωριού Ραπτόπουλο.