Έντονη ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση η χαλάρωση του lockdown, το άνοιγμα του λιανεμπορίου και το πώς θα γίνει αυτό, εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Οι σκηνές… αλλοφροσύνης έξω από τα Harrods στο Λονδίνο, αμέσως μετά την λήξη του lockdown στην Αγγλία, «τρομάζουν» την κυβέρνηση και ενδεχομένως «φρενάρουν» τις σκέψεις για σταδιακή άρση των περιορισμών στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, πριν από τις γιορτές.

Στην κυβέρνηση κρατούν «μικρό καλάθι» για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.

Οι αποφάσεις αναμένονται μέσα στα επόμενα 24ωρα, έπειτα πάντα και από τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι εμφανίζονται να μοιράζονται την ίδια αγωνία.

Εν αναμονή της χαλάρωσης του lockdown

Από σήμερα μέχρι και το Σάββατο επίκεινται οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στα ερωτήματα  που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι η λειτουργία της αγοράς και των εκκλησιών, αλλά και το πλαίσιο των μετακινήσεων τις γιορτινές ημέρες, έχοντας καταλήξει ήδη σε μια μεγάλη ομάδα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που θα αδρανοποιηθούν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Μέχρι τότε θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η εστίαση, η διασκέδαση, τα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά θέρετρα, ενώ σε περιορισμένο πλαίσιο επιτρέπονται και οι αθλητικές δραστηριότητες.

«Έτσι όπως βλέπουμε τα στοιχεία, υπάρχει μια αργή βελτίωση που μας έχει φέρει μπροστά σε μια καθυστέρηση στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Ενδεχομένως αργήσει και άλλο η άρση των περιοριστικών μέτρων. Το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα γίνει με πολλή προσοχή. Όποια βήματα κάνουμε θα είναι σταδιακά», τόνισε χθες, μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατεβάζοντας ταχύτητα στην επαναφορά.

Ο ίδιος προανήγγειλε μάλιστα πως θα τροποποιηθεί το ωράριο κυκλοφορίας, ώστε να διευκολυνθούν και οι καταναλωτές και οι υπάλληλοι των καταστημάτων να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μετά το πέρας της λειτουργίας των καταστημάτων, μόλις ανάψει το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση της αγοράς.

«Θα υπάρξει μια προσαρμογή και στο ωράριο της βραδινής κυκλοφορίας όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, αφού τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για περισσότερες ώρες, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο μελετά το ενδεχόμενο να δοθεί…χάρη, δηλαδή ειδικά για την παραμονή και ανήμερα των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να υπάρξει μεγαλύτερη χαλάρωση στις ώρες παραμονές εκτός σπιτιού. Α

Ακλόνητη, ωστόσο, εμφανίζεται η κυβέρνηση ως προς την ισχύ της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό σε όλη τη διάρκεια των γιορτών. Αλλαγές μπορεί να υπάρξουν όμως αναφορικά με τη δεκαήμερη καραντίνα που έχει επιβληθεί σε όσους ταξιδέψουν προς την Ελλάδα από το εξωτερικό για το χρονικό διάστημα 18 Δεκεμβρίου – 7 Ιανουαρίου, για να μην αναχαιτίσει πλήρως το όποιο ταξιδιωτικό ρεύμα προς τη χώρα.

Φόβοι για εικόνες Harrods

Προβάδισμα, σε κάθε περίπτωση, για την έναρξη της δραστηριότητάς τους έχουν τα κομμωτήρια  για να ακολουθήσουν περιορισμένες κινήσεις ως προς τη λειτουργία της αγοράς, μπροστά στο ενδεχόμενο συνωστισμού εκατοντάδων πολιτών σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, όπως η Ερμού.

Η πιθανότητα, άλλωστε, εκδήλωσης αγοραστικής υστερίας -λόγω και της πολυήμερης στέρησης- είναι υπαρκτή και αποτυπώθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντείνοντας την αγωνία των ειδικών, αλλά και των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων.

Έτσι, πρώτα στη λίστα είναι τα κομμωτήρια και τα κουρεία, ενώ εξετάζεται επίσης το σενάριο ν’ ανοίξουν μαζί και με συγκεκριμένους κανόνες κάποια εμπορικά καταστήματα, όπως βιβλιοπωλεία ή καταστήματα παιχνιδιών.

Κατόπιν σκέψεις υπάρχουν τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα να ανοίξουν από την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή από τις 21 Δεκεμβρίου.