«Φρένο» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βορείας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έβαλε για ακόμα μια φορά η Βουλγαρία.

Στο πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, η Σόφια επέμεινε στην άρνησή της να μην εγκρίνει το άνοιγμα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης μεταξύ της ΕΕ και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η βουλγαρική άρνηση πηγαίνει πίσω την διακηρυγμένη και συνάμα φιλόδοξη στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια και συνιστά σοβαρό πισωγύρισμα για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, η οποία έχει επενδύσει πολλά στην νατοϊκή και ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, επιλύοντας προηγουμένως την ονοματολογική διαφορά με την Αθήνα μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της – ασκούσας την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου – Γερμανίας, ο Μίχαελ Ροτ, εξέφρασε την απογοήτευση του για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Ροτ χαρακτήρισε «πολιτικό λάθος» και «κίνδυνο για την σταθερότητα και την ασφάλεια των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης» το «βουλγαρικό μπλόκο» στη Διακυβερνητική Διάσκεψη και τη μη έναρξη των συνομιλιών για τα Σκόπια (και παράλληλα για τα Τίρανα).

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν συζητάμε εάν, αλλά πότε θα ανοίξουμε τα κεφάλαια διαπραγμάτευσης», θέλοντας να τροφοδοτήσει την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση στο ζήτημα είτε τις τελευταίες ημέρες της γερμανικής Προεδρίας είτε κατά το εξάμηνο εκείνης της Πορτογαλίας, η οποία θα λάβει τη σκυτάλη την 1η Ιανουαρίου 2021.

Οι αιτιάσεις της Σόφιας και η «ντρίμπλα» Ζάεφ

Η Βουλγαρία επικαλείται ιστορικούς λόγους προκειμένου να δικαιολογήσει το γεγονός ότι αρνείται να συγκατανεύσει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, η Σόφια, ζητά την απάλειψη του όρου «μακεδονική γλώσσα» από το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Κι αυτό, διότι θεωρεί ότι η γλώσσα που ομιλείται στην Βόρεια Μακεδονία είναι διάλεκτος της βουλγαρικής.

Ταυτόχρονα, η Σόφια επιθυμεί να αναγνωριστεί ως βουλγαρικής καταγωγής ο Γκότσε Ντέλτσεφ, ο οποίος εορτάζεται και στις δύο χώρες ως εθνικός ήρωας. Ακόμα, ζητά από τα Σκόπια να αποδεχθούν ρητά ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Βουλγαρία.

Λίγες μέρες μετά το πρώτο «βέτο» της Σόφιας, στο προηγούμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, επιχείρησε να προσεγγίσει την Βουλγαρία, με συνέντευξη στο βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes.

Εκεί, αναφερόμενος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν και η Βουλγαρία κατείχε τα εδάφη της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας, υποστήριξε ότι «οι Βούλγαροι δεν είναι φασίστες, αλλά φίλοι μας» και πως «η Βουλγαρία ασκούσε τη διοίκηση της περιοχής».

Ο κ. Ζάεφ ξέχασε να μιλήσει για… βουλγαρική φασιστική κατοχή, μιας και η Βουλγαρία αρχικά είχε συνταχθεί με τις Δυνάμεις του Άξονα, ενώ εμμέσως υποστήριξε ότι η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία «διαίρεσε» τους λαούς της Βουλγαρίας και της χώρας του.

Η Ελλάδα παρακολουθεί διακριτικά

Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τα οποία αποτελούν το εγγύς γεωστρατηγικό της περιβάλλον. Η Αθήνα στηρίζει θερμά την προοπτική της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Στο πλαίσιο αυτό, παραμέρισε διαφορές 30 χρόνων με τα Σκόπια, συνυπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Βόρεια Μακεδονία, έγινε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να συγχαίρει τη γειτονική χώρα. «Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του NATO και προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας» υπογραμμιζόταν.