Στην αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP), του αποκαλούμενου και «QE πανδημίας», κατά 500 δισ. ευρώ από τα 1,35 δισ. ευρώ στα 1,850 τρισ. παρατείνοντάς το παράλληλα κατά εννέα μήνες μέχρι τον Μάρτιο του 2022, με σκοπό να κρατήσει στα ιστορικά χαμηλά το κόστος δανεισμού κρατών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, προχώρησε η ΕΚΤ, ενώ σε κάθε περίπτωση, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να διενεργεί τις αγορές μέχρι να κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει.

Ράλι των ελληνικών ομολόγων

Αυτό σημαίνει πως και οι δυνητικές αγορές των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα αυξηθούν (σε ονομαστικούς όρους) από τα 23-24 δισ. ευρώ σήμερα (έχουν αγοραστεί πάντως ήδη πάνω από 16 δισ. ευρώ) σε 31-32 δισ. ευρώ, μία εξέλιξη που αποτελεί δικλίδα ασφαλείας και για εκδόσεις ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια. Πριν από λίγο το ράλι των ελληνικών ομολόγων οδήγησε την απόδοση στην 10ετία ως το ιστορικό χαμηλό του 0,57% πριν αυξηθεί αργότερα πάνω από το 0,6%.

Η ΕΚΤ αποφάσισε επίσης να παρατείνει την επανεπένδυση των ποσών από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Παράλληλα, αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Τέλος, το Δ.Σ. αποφάσισε να προσαρμόσει περαιτέρω τους όρους στην τρίτη σειρά των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III). Ειδικότερα, αποφάσισε να παρατείνει την περίοδο κατά την διάρκεια της οποίας θα ισχύουν οι πιο ευνοϊκοί όροι κατά 12 μήνες, έως τον Ιούνιο του 2022.

Θα διεξαχθούν τρεις επιπρόσθετες πράξεις, μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2021. Επιπλέον, αποφάσισε να αυξήσει το συνολικό ποσό που οι αντισυμβαλλόμενοι μπορούν να δανείζονται στις πράξεις TLTRO III από το 50% στο 55% του χαρτοφυλακίου των επιλέξιμων δανείων τους.