Ο Καναδάς έγινε την Τετάρτη η δεύτερη χώρα του κόσμου που εγκρίνει εμβόλιο κατά του πανδημικού κοροναϊού.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας ενέκρινε το εμβόλιο mRNA των Pfizer/BioNtech, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η υπηρεσία Υγείας του Καναδά δέχτηκε αίτημα της Pfizer στις 9 Οκτωβρίου και έπειτα από ενδελεχή, ανεξάρτητη διερεύνηση των δεδομένων αποφάσισε ότι το εμβόλιο Pfizer/BioNTech πληροί τις αυστηρές απαιτήσεις της υπηρεσίας για ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ποιότητα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στη χώρα» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η εξέλιξη έρχεται μία μέρα μετά την έναρξη μαζικών εμβολιασμών στη Βρετανία. Η βρετανική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αποτρέπει το 95% των κρουσμάτων κοροναϊού.

Την Τετάρτη, πάντως, η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας ανακοίνωσε πως όσοι έχουν ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν, τουλάχιστον μέχρι να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα.

Η σύσταση ήρθε μετά την εκδήλωση αναφυλακτικής αντίδρασης σε δύο Βρετανούς πολίτες. Και οι δύο είχαν ιστορικό σοβαρών αλλεργιών και είχαν πάντα μαζί τους ένεση αδρεναλίνης.