Σε  δόσεις θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που έχουν μπει σε αναστολή, στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ή έχουν υποβάλλει μονομερεις υπεύθυνες δηλώσεις το διάστημα Μαΐου – Δεκεμβρίου 2020.

Με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε καθορίζεται η διαδικασία υποβολής των στοιχείων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέσω των ΑΠΔ καθώς και ο τρόπος που θα καταβληθεί τόσο το τμήμα του δώρου που θα επιβαρύνει τους εργοδότες όσο και το τμήμα του δώρου που θα επιβαρύνει το κράτος.

Οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε αναστολή οποιοδήποτε διάστημα μεταξύ Μαΐου – Δεκεμβρίου 2020 θα λάβουν το μειωμένο δώρο λόγω των αναστολών αφού θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού και όχι του ονομαστικού μισθού στο σύνολο του, από το κράτος απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Το δώρο Χριστουγέννων

Ειδικότερα οι εργαζόμενοι θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων ως εξης:

– μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν από το κράτος την αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί για το διάστημα αναστολών με βάση το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που έχουν λάβει το διάστημα μόνο των 7 μηνών δηλαδή από την 1η Μαΐου ως τις 30 Νοεμβρίου
– μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων από τους εργοδότες που αντιστοιχεί στους ονομαστικούς μισθούς που έλαβαν το διάστημα από την 1η Μαΐου ως τις 31.12.2020.
– μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2021 θα λάβουν από το κράτος την αναλογία του δώρου από τις αναστολές για τον μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου ως 31 Δεκεμβρίου 2020. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν σε αναστολή λόγω κλειστών επιχειρήσεων μπορεί να λάβουν νωρίτερα το δώρο Χριστουγέννων σε σχέση με τους εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή λόγω πληττόμενων επιχειρήσεων.

Το υπουργείο θα συλλέξει τα στοιχεία των εργαζόμενων σε αναστολή στις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις από το σύστημα «Εργάνη».