Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε o γιατρός, ερευνητής στις ΗΠΑ κ. Γιώργος Παυλάκης σχετικά με τα εμβόλια για τον κοροναϊό.

Ο κ. Παυλάκης ευελπιστεί μετά τις 10 Δεκεμβρίου να γίνει γρήγορα η έγκριση των εμβολίων στις ΗΠΑ ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί, ενώ αναφέρεται στη διαδικασία για τους ελέγχους των εμβολίων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Τονίζει εξάλλου ότι οι ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να πάρουν αποτελέσματα από τις ΗΠΑ και το αντίστροφο για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Κρίσιμο είναι να γίνει γρήγορη εφαρμογή του εμβολίου, ωστόσο αυτό που δεν θέλει κανένας από την επιστημονική κοινότητα είναι να σχηματίσει ο κόσμος την λανθασμένη ιδέα ότι οι διαδικασίες γίνονται στο «άρπα κόλλα». «Οι διαδικασίες που τηρούνται είναι αυστηρές» υπογράμμισε ο κ. Παυλάκης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανησυχητικό σημάδι για κάποια μακροχρόνια παρενέργεια, τόνισε, συμπληρώνοντας πως κάθε εβδομάδα και μήνας που περνάει θα είμαστε ολοένα και πιο σίγουροι. Οι σοβαρές παρενέργειες είναι κάτω από 1 στις 100.000.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ αναφορικά με την επιδημία δεν πάει καθόλου καλά, καθώς ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του κάθε 30 δευτερόλεπτα, «ένας τεράστιος φόρος αίματος» είπε ο κ. Παυλάκης, που αναφέρθηκε γενικά στα εμβόλια τονίζοντας ότι έσωσαν τον κόσμο από σοβαρές ασθένειες και πως το όφελος από το εμβόλιο του κοροναϊού θα είναι τεράστιο.

Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα στην Ελλάδα για να περάσουμε καλό καλοκαίρι χωρίς προβλήματα, σχολίασε επίσης ο κ. Παυλάκης.

Ο ιός χτυπάει την κοινωνία άγρια και τα εμβόλια θα πρέπει να έρθουν γρήγορα είπε, θέτοντας και το θέμα της επάρκειας τους για το πρώτο διάστημα.

Επίσης πρέπει να χτυπηθεί η επιδημία παραπληροφόρησης. Είναι καιρός να σωπάσουν αυτοί που δεν γνωρίζουν για τα εμβόλια, υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στα γενετικά εμβόλια είπε πως «είναι τα πιο γρήγορα και πολύ ασφαλή».