Προσωπικά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορεί ευθέως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας για τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με το ακίνητο που μισθώνει στο Σούνιο και ουσιαστικά, όπως προέκυψε από την δημόσια τοποθέτησή του το μεσημέρι της Τρίτης τον θεωρεί ηθικό αυτουργό των επιθέσεων εναντίον του.

Σε μια χρονική στιγμή που κεντρικά στελέχη της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και η Όλγα Κεφαλογιάννη κρατούν αποστάσεις από την επιλογή του κόμματός τους να συγκρούεται με οξείς τόνους με τον πρώην Πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα, ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να στοχεύσει τον κ. Μητσοτάκη.

«Η μόνη διέξοδος της κυβέρνησης είναι ο αυταρχισμός και η προσπάθεια να βουλιάξει την πολιτική συζήτηση στον βούρκο. Η επιλογή λάσπης αποτελεί κεντρική επιλογή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη» σημείωσε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Δεν είναι ένας απλός αντιπερισπασμός για την “ανεμελιά” της Πάρνηθας με πάνω από 100 ανθρώπινες απώλειες τη μέρα. Αναδεικνύει τα συνολικά αδιέξοδα της κυβέρνησης μπροστά στην απώλεια ελέγχου της πανδημίας και την οικονομική κατάρρευση».

Στη συνεδρίαση ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, ότι η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι με τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση να δώσει τη μάχη για την προστασία της κοινωνίας. «Δεν θα ακολουθήσουμε τον κ. Μητσοτάκη στον δρόμο του βούρκου κι της λάσπης. Τον αφήνουμε στην συμμαχία του με την δημοσιογραφία του “Μακελειού”» τόνισε, ενώ νωρίτερα είχε προαναγγείλει και προσφυγή στη δικαιοσύνη εάν δεν γίνει επανόρθωση.

«Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της πανδημίας»

Ο πρώην Πρωθυπουργός για το μείζον θέμα της πανδημίας, και ενώ στο κόμμα του καταγράφεται σε τμήμα της αριστερής τάσης μεγάλη οργή για τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Σπίρτζη σχετικά με την επιλογή του να κατατεθεί τροπολογία στήριξης των αστυνομικών, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας.

«Μέσα σε ένα μήνα και μία εβδομάδα θρηνούμε 2.466 απώλειες. Ακόμα και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή αρνείται να πράξει τα απαραίτητα. Δηλαδή την συνταγογράφηση των τεστ και την μαζική διεξαγωγή τους για να έχουν επιτέλους, μετά από τόσους μήνες, σωστή εικόνα της διασποράς του ιού οι ειδικοί. Την επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας και την ενίσχυση του ΕΣΥ ειδικά της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Και φυσικά, τις πληρωμές των εφημεριών των υγειονομικών, τις οποίες με θράσος αρνείται η κυβέρνηση που υποκριτικά χειροκροτούσε γιατρούς και νοσηλευτές» είπε.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση, υπογράμμισε ότι τα οικονομικά στοιχεία φανερώνουν μια πραγματική κοινωνική χρεοκοπία. «Με ύφεση στο 11,7% στο τρίτο τρίμηνο και με πρόβλεψη για ανάπτυξη το 21 μόλις 0,9% σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Επέλεξε να μην στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, να επιδοτήσει την αναστολή εργασίας και τις μειώσεις μισθών και να αφήσει χωρίς ρευστότητα χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Ειδική αναφορά έκανε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του ταμείου ανάκαμψης, το οποίο είπε θα κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από τις αποτυχημένες συνταγές του σχεδίου Πισσαρίδη που είναι «σαν να βγήκε από την χρονοκάψουλα της περιόδου 2010-2014 χωρίς τίποτα ουσιαστικά καινούργιο».

Το σχέδιο που θα επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αποτελέσει κατά τον κ. Τσίπρα, τη βάση ενός ανοιχτού διαλόγου με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Κεντρικός άξονας του σχεδίου θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η μείωση των ανισοτήτων, ο ψηφιακός και πράσινος μετασχηματισμός της οικονομίας μπορεί και πρέπει να γίνει χωρίς την δημιουργία νέων ανισοτήτων.

«Ακριβώς για αυτό θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της εργασίας και της μείωσης της ανεργίας. Μέσα σε ένα πλαίσιο ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων που παράγουν ασφάλεια» τόνισε και συνέχισε, ότι κεντρικό στοιχείο του σχεδίου θα αποτελεί η δημιουργία ενός κοινωνικά αποτελεσματικού κράτους, με έμφαση στις κοινωνικές υπηρεσίες και ειδικά στην αναγέννηση του ΕΣΥ.