Η επικείμενη αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ (η μητρική ΔΕΗ θέλει να πωλήσει το 49%) έχει όλα τα χαρακτηριστικά ώστε να υλοποιηθεί μέσω της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) σε ανακοίνωσή του.

Οπως αναφέρει ο ΣΜΕΧΑ, «λόγω του σημαντικού επενδυτικού προγράμματος που θα πρέπει να υλοποιήσει ο ΔΕΔΔΗΕ τα προσεχή χρόνια, η χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο και αποτελεσματικό μηχανισμό για την επιτυχή άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων» και προσθέτει:

«Η συγκεκριμένη εταιρία η οποία αποτελεί θυγατρική της εισηγμένης ΔΕΗ ΑΕ, είναι ένα σημαντικό δημόσιο περιουσιακό στοιχείο, έχοντας αναλάβει τα καθήκοντα Διαχειριστή του ελληνικού Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο της αποτελεί δημόσιο αγαθό καθόσον μέσα από τη λειτουργία της διασφαλίζει τη διάφανη και αμερόληπτη πρόσβαση του συνόλου των καταναλωτών σε ηλεκτρική ενέργεια».

Ο ΣΜΕΧΑ υποστηρίζει πως το Χρηματιστήριο Αθηνών διαδραμάτισε έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο και συνέβαλλε καθοριστικά και απολύτως πετυχημένα τις προηγούμενες δεκαετίες στα σχετικά προγράμματα αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, το σύνολο των εσόδων για το ελληνικό δημόσιο, είτε πρωτογενώς μέσω της διαδικασίας δημόσιας εγγραφής για την εισαγωγή στο Χ.Α., είτε δευτερογενώς μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, είσπραξης μερισμάτων και φόρων συναλλαγών και μερισμάτων επί των μετοχών των 18 ‘αποκρατικοποιούμενων’ εταιριών, ανήλθε περί τα 15 δισ. ευρώ.

Εκτός όμως των ποσοτικών ωφελειών για το ελληνικό δημόσιο, «οι αποκρατικοποιήσεις μέσω του Χρηματιστηρίου δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές να συμμετάσχουν στη διαδικασία αποκρατικοποίησης με κανόνες διαφάνειας και ισότιμης μεταχείρισης, ακόμα και στις περιπτώσεις συμμετοχής τυχόν στρατηγικών επενδυτών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΜΕΧΑ.