«Υπό το πρίσμα της τρέχουσας κατάστασης και με γνώμονα τα κρούσματα της Covid-19, αποφασίσαμε ότι η Σιγκαπούρη θα ήταν ο καλύτερος τόπος για να λάβει χώρα η επόμενη συνάντηση».

Αυτό ανακοίνωσε η οργανωτική αρχή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), που διοργανώνει κάθε χρόνο, στα τέλη Ιανουαρίου, μια σύναξη των ελίτ του επιχειρηματικού, οικονομικού και πολιτικού στερεώματος στο Νταβός της Ελβετίας.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του φονικού ιού, που σαρώνει την Ελβετία, ανάγκασε τον πρόεδρο και ιδρυτή του Φόρουμ Κλάους Σβαμπ και τους συν αυτώ να μεταφέρουν τις εκδηλώσεις του 2021 στην ελάχιστα πληγείσα Σιγκαπούρη. Μάλιστα, η διοργάνωση δεν θα γίνει τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς, αλλά το Μάιο (στις 13 με 16 Μαΐου συγκεκριμένα).

«Η μεταφορά των εκδηλώσεων εκτός του συνηθισμένου τόπου και χρόνου γίνεται για να διαφυλαχθεί η υγεία και η ασφάλεια των συμμετεχόντων», εξηγεί η διεύθυνση του Φόρουμ, η οποία είναι προφανές ότι δεν θα ήθελε να μετατρέψει την ελβετική κωμόπολη από τόπο υπερ-συγκέντρωσης της παγκόσμιας επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ σε τόπο υπερ-μετάδοσης της Covid-19.

Η Σιγκαπούρη είναι μια μικρή, πολύ αναπτυγμένη νησιωτική χώρα η οποία εκτός από το ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα του πλανήτη, αποτελεί και υπόδειγμα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως.

Πρόκειται για ένα νησί μόλις 728 τετραγωνικών χιλιομέτρων που, ενώ συγκεντρώνει πληθυσμό 5,5 εκατ. κατοίκων, τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, στα νοσοκομεία του νοσηλεύονταν μόνο 28 άτομα με Covid-19, κανένα εξ αυτών σε ΜΕΘ. Ο δε απολογισμός των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας είναι μόλις 29 νεκροί.

Η δεύτερη φορά

Κατά την 50χρονη ιστορία διοργάνωσης των ετήσιων συναντήσεων του Φόρουμ του Νταβός είναι η δεύτερη φορά που οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν εκτός της ελβετικής κωμόπολης. Τον Ιανουάριο του 2002 το Φόρουμ μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη σε ένδειξη συμπαράστασης στην αμερικανική μεγαλούπολη – Μέκκα του σύγχρονου καπιταλισμού – που μετρούσε τις πληγές της από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.