Ξεκινούν αύριο οι εμβολιασμοί στη Βρετανία, καθώς ήδη έφτασε η πρώτη παρτίδα στο κέντρο εμβολίων στο Κρόιντον του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας,  το εμβόλιο θα χορηγηθεί πρώτα σε 50 νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν μερικές ώρες για την απόψυξη κάθε εμβολίου και την προετοιμασία του για χρήση.

Μάλιστα όσοι Βρετανοί σπεύσουν να εμβολιαστούν θα προμηθευτούν μία ειδική κάρτα η οποία θα γράφει λεπτομερώς τα παρακάτω στοιχεία.

Φωτογραφία: PA

Όλες οι λεπτομέρειες για την «ταυτότητα εμβολιασμού»

Συγκεκριμένα η ταυτότητα της παραπάνω φωτογραφίας θα έχει μέγεθος πιστωτικής κάρτας και εκτός από τα προσωπικά στοιχεία του πολίτη σε αυτή θα αναγράφεται ο τύπος του εμβολίου, ο αριθμός της παρτίδας και η ημερομηνίας χορήγησής του.

Μάλιστα σε ένα σημείο θα αναγράφεται με έντονα γράμματα η ημερομηνία που θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Τα παραπάνω στοιχεία θα κατοχυρώνονται στη συνέχεια σε μια βάση δεδομένων της NHS.

Ακόμη δεν είναι σαφές εάν οι νέες κάρτες-Covid θα είναι υποχρεωτικές ή εάν θα χρησιμοποιηθούν ως ένα είδος «ταυτότητας ανοσίας».

Ο υπουργός Υγείας της Ουαλίας Vaughan Gething είπε ότι η ταυτότητα θα χρησιμοποιηθεί απλώς για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Αυτά (σ.σ. οι ταυτότητες Covid) θα λειτουργήσουν ως υπενθύμιση για μια δεύτερη δόση», είπε χαρακτηριστικά ο Gething.

Ταυτότητα Covid:  Θα λειτουργεί ως απλή υπενθύμιση η ως απόδειξη εμβολιασμού;

Μετά από τις ανακοινώσεις που είχαν προηγηθεί από διάφορες αεροπορικές εταιρίες παγκοσμίως πως θα επιτρέψουν στο μέλλον την μετακίνηση μόνο όσων πολιτών έχουν εμβολιαστεί,. ο υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου Michael Gove απέρριψε από την πλευρά του το σενάριο για ταξίδια με την συγκεκριμένη κάρτα.

«Όχι, αυτό δεν είναι στο σχέδιο. Σίγουρα δεν σκοπεύω να εισαγάγω διαβατήρια εμβολίων και δεν γνωρίζω κανέναν άλλον στην κυβέρνηση που να έχει προτείνει κάτι τέτοιο».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει προκαλέσει αντιδράσεις με τις δηλώσεις του πως οι κάρτες εμβολιασμού ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως… κάρτες εισόδου σε χώρους ψυχαγωγίας.

Ωστόσο δεν έχει κάνει σαφές αν οι συγκεκριμένοι χώροι θα δέχονται απλά τις κάρτες ή θα αποκλείουν την είσοδο σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Nadhim Zahawi, πρότεινε οι χώροι ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των μπαρ, να δέχονται κάποια «ταυτότητα εμβολιασμού».

Όπως ανέφερε στο BBC: «Νομίζω ότι πιθανότατα τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι και άλλοι χώροι, κυρίως αθλητικοί, πιθανότατα να χρησιμοποιούν επίσης αυτό το σύστημα».

Πάντως μετά τις δηλώσεις του, ο υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου, Michael Gove, απέκλεισε με τη σειρά του ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας στο BBC πως δεν υπάρχει σχέδιο για… διαβατήριο εμβολιασμών.