Η εξάπλωση του κορωνοϊού στη Γερμανία παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του κρατικού ινστιτούτου επιδημιολογίας Ρόμπερτ Κοχ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εντός επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους κυμαίνεται στους 146. Το κρίσιμο όριο που θεωρείται αποφασιστικό για τον έλεγχο της πανδημίας είναι κάτω των 50. Αυτός ο αριθμός έχει ξεπεραστεί πλέον σε όλα τα γερμανικά κρατίδια.

Δεδομένου ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί αρχές Νοεμβρίου δεν έχουν επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ υποστηρίζει την αναγκαιότητα αυστηρότερων περιορισμών. Τέτοιου είδους μέτρα αποφάσισε την Κυριακή η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας. Μεταξύ άλλων, οι τάξεις των μεγαλύτερων μαθητών θα χωριστούν σε ένα πρωινό και ένα απογευματινό τμήμα, την παραμονή της πρωτοχρονιάς δεν θα υπάρξει χαλάρωση των περιορισμών και σε περιοχές όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπερνά τα 200 άτομα ανά 1000.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, θα επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.

Προς νέα συνάντηση πριν τα Χριστούγεννα

Ο Μάρκους Ζέντερ μονίμως πιέζει για αυστηρότερα μέτρα

«Δεν είναι αυτό που επιθυμούμε, αλλά πρέπει να κάνουμε αυτό που είναι αναγκαίο», δήλωσε ο βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ στη γερμανική τηλεόραση (ARD). Τα μέτρα στα οποία έχουν συμφωνήσει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων πριν 10 ημέρες δεν αρκούν πλέον, τόνισε ο κ. Ζέντερ, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα και όχι στις αρχές Ιανουαρίου, όπως έχει καθορισθεί. Την επίσπευση της συνάντησης καγκελαρίου – πρωθυπουργών, όπως και την επιβολή αυστηρότερων μέτρων υποστήριξε τόσο ο υπουργός Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Βέβαια, σε αυτή τη στρατηγική επιμένει εδώ και μήνες η κ Μέρκελ. Επανειλημμένα έχει εκφράσει στο παρελθόν την άποψη, ότι θα πρέπει να πρέπει να επιβληθούν πολύ πιο αυστηρότεροι περιορισμοί. Μια πλειοψηφία των πρωθυπουργών των κρατιδίων διαφωνούσε για μεγάλο διάστημα μαζί της.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο