Τις τελικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων σχετικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων αναμένει η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσεις στις ανακοινώσεις.

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή λοιμωξιολόγων προκειμένου να τοποθετηθεί για το αν τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας επιτρέπουν και πότε το ασφαλές άνοιγμα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.

Ο αρχικός προγραμματισμός της κυβέρνησης ήταν να βγει το λουκέτο από τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου, ωστόσο, το υψηλό ιικό φορτίο σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και η πίεση σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, άλλαξαν τα σχέδια καθώς οι λοιμωξιολόγοι άναψαν «κόκκινο».

Η επόμενη ημερομηνία που συζητείται είναι η 14η Δεκεμβρίου αν και οι πιθανότητες σε αυτό το σενάριο δεν είναι πολλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες εάν δεν υπάρξει ραγδαία αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, τότε η απόφαση για άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 7 Γενάρη θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη.

«Εάν συνεχίσουμε έτσι δεν πρόκειται να ανοίξει τίποτα» δήλωσε κορυφαίος λοιμωξιολόγος δίνοντας το στίγμα για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης τα οποία αφορούν και στο κομμάτι των σχολικών μονάδων.

Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε σήμερα, μεταξύ άλλων και στο θέμα των σχολείων, τονίζοντας πως είναι αναγκαία η διατήρηση των μέτρων, όπως τα κλειστά σχολεία.

Στην τελευταία συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, υπήρξε εισήγηση ώστε να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες το νέο έτος ώστε να υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Όλες οι δηλώσεις των ειδικών τα τελευταία 24ωρα συγκλίνουν στο ότι απομακρύνεται το σενάριο να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες πριν το νέο έτος.

«Ήταν σαφές με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα ότι δυστυχώς τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν στις 7 του μηνός, τη Δευτέρα, και αποφασίσαμε, επειδή υπήρχε επιφυλακτικότητα για το τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, να συζητηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για τις 14 του μηνός με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα» τόνισε το μέλος της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου .

Δεν δίνουν το πράσινο φως οι ειδικοί

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων σταθμίζοντας όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν φαίνεται επί τους παρόντος να δίνει το πράσινο φως στο πρόωρο άνοιγμα των σχολικών μονάδων.

Δεν είναι τυχαίο πως τα τελευταία 24ωρα η κοινή συνισταμένη των λοιμωξιολόγων είναι ότι με κάθε άνοιγμα που θα υπάρχει θα διασπείρεται και πάλι ο ιός.

Βέβαια, για τις σχολικές μονάδες, οι ειδικοί δε φοβούνται τόσο τη διασπορά του ιού από τα παιδιά, αλλά την επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου από τις μετακινήσεις των ενηλίκων.

Κλειστά για όσο χρειαστεί

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις προηγούμενες ημέρες είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα βιαστούν να ξεκλειδώσουν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια εάν δεν είναι απολύτως σίγουροι ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα επηρεάσει την πορεία του ιού στη χώρα.

«Τα σχολεία θα μείνουν κλειστά όσο χρειαστεί» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Μητσοτάκη.

Παράλληλα, οι ειδικοί εκτιμούν πως το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 14 Δεκεμβρίου, όταν θα λήγει και τυπικά η νέα παράταση του lockdown, θα είναι παρακινδυνευμένη σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα έχει νόημα να επιστρέψουν για λίγες ημέρες οι μαθητές στα θρανία, μέχρι τις γιορτές