Μιλώντας για οικονομική ανάπτυξη ψηλά στη λίστα του φυσικού πλούτου μας, με το πετρέλαιο, αέριο, ήλιο, θάλασσες, ψάρια, νερά, τρόφιμα κ.α. πρέπει να βάλουμε τη γιγάντια φυτική βιοποικιλότητα μας. Η χώρα, μένοντας απάγωτη στην περίοδο των Ευρωπαικών παγετώνων, διατήρησε την πλούσια βιοποικιλότητα της. Παρά το λιώσιμο των πάγων και την σταδιακή εξάπλωση των ειδών μας προς τον Βορρά, η Ευρώπη σήμερα απόκτησε μόνο το 10% της βιοποικιλότητας μας!

Είναι πολύτιμη πηγή α) νέων ειδών προς εξημέρωση και καλλιέργεια β) γονιδίων για διασταυρώσεις και βελτίωση των σημερινών καλλιεργειών γ) γενετικών πληροφοριών για την αναστοιχειοθέτηση (editing) πολυτίμων γονιδίων δ) άγριων ανθεκτικών υποκειμένων στους εμβολιασμούς δένδρων, θάμνων αλλα και ετησίων καλλιεργειών όπως πιπεριά, μελιτζάνα, κολοκύθι, καρπούζι, πεπόνι, και βαμβάκι στο μέλλον. Ο σπόρος είναι, και θα είναι, η πιο σημαντική εισροή στη γεωργία, θα φορτωθούν την πλάτη του οι βιώσιμες λύσεις των προβλημάτων.

Στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων: δημογραφική έκρηξη, επιμήκυνση της ζωής, κλιματικές αλλαγές, διαθεσιμότητα εισροών στα παραγωγικά συστήματα, βέβαιο είναι ότι η βιοποικιλότητα θα αποτελεί πολύτιμο εφόδιο. Γι΄αυτό στη δεκαετία του 80 με τον αείμνηστο καθηγητή Φασούλα θεσμοθετήσαμε την Τράπεζα σπόρων και αργότερα το 2000 με τον αείμνηστο Δρ. Τσόγκα, συνεργάτη στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ φροντίσαμε τη δημιουργία των εγκαταστάσεων του. Το ίδιο και κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο.

Δε φθάνουν όμως αυτά. Για θαμνώδεις και δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως βατόμουρα, αμπέλια,ιτιές, καστανιές κ.α. πρέπει να διατηρήσουμε ζώντα τα δέντρα και θάμνους σε «Καλλιεργούμενες Τράπεζες».

Σήμερα οι τεχνολογίες DNA δίνουν τη δυνατότητα να διαβάσουμε το γενετικό υλικό όλων των παραπάνω υλικών. Κατανοώντας έτσι και τη γενετική βάση των επιμέρους χαρακτηριστικών τους, κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα τον φυσικό πλούτο της Χώρας.

Ψάχνουμε σήμερα που να ξοδέψουμε τα διαθέσιμα αναπτυξιακά κεφάλαια. Να ένα πεδίο που σας διαβεβαιώ ότι μας διασφαλίζει μια ΒΙΩΣΙΜΗ ανάπτυξη στο μέλλον.

Τσαυτάρης Αθανάσιος πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης