Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου θα μετατραπούν σε μετοχές οι υπό Αίρεση Μετατρέψιμες Ομολογίες (CoCo) της Τράπεζας Πειραιώς που διακρατά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μετά τη μετατροπή, το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα διαμορφωθεί στο 61,3% από 24,6% σήμερα.

Η μετατροπή είναι υποχρεωτική μετά την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να μην πληρωθεί το τοκομερίδιο των CoCo ύψους 165 εκατ. ευρώ στις 2 Δεκεμβρίου, κατόπιν σχετικής σύστασης του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η Τράπεζα απέστειλε τη Δευτέρα σχετική δηλοποίηση προς το ΤΧΣ, με την οποία προσδιορίσθηκε η Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021 ως Ημερομηνία Μετατροπής σύμφωνα με το Πρόγραμμα Έκδοσης και την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αριθ. 36/2015.

Οι νέες μετοχές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα πιστωθούν στη μερίδα του ΤΧΣ, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής του σε 61,3%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πειραιώς, συνολικά θα εκδοθούν 394,4 εκατ. μετοχές, που θα ενισχύσουν και την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Με βάση το κλείσιμο της μετοχής στις 7/12/2020, η χρηματιστηριακή αξία του συστημικού ομίλου θα αυξηθεί από τα 549 εκατ. ευρώ στα 1,04 δισ. ευρώ περίπου.