Μπορεί κρίσιμοι δείκτες της πανδημίας, όπως οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι, να μην αυτοί που περίμεναν οι επιστήμονες μετά από ένα μήνα lockdown, όμως -όπως όλα δείχνουν- το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς είναι πια αποφασισμένο ενόψει Χριστουγέννων.

Ο πυρετός των επαφών και των τηλεδιασκέψεων υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποσκοπούν στην οριστικοποίηση με την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια των βημάτων που θα γίνουν, το μέγεθος των οποίων -όπως έχει προϊδεάσει ο πρωθυπουργός- θα είναι μικρό, αλλά θα υπηρετεί την αδήριτη ανάγκη της ασφάλειας.

Πάντως, αρκετοί είναι οι λοιμωξιολόγοι που εκφράζουν την ανησυχία και τις ενστάσεις τους ως προς τον τρόπο ανοίγματος της αγοράς.

Ποια καταστήματα παίρνουν σειρά μετά τα εποχικά

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μετά το «ποδαρικό» των εποχικών καταστημάτων που ανοίγουν στις 7 Δεκεμβρίου, παίρνουν σειρά τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, σηκώνοντας πιθανώς ρολά την ερχόμενη Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, με το άνοιγμα της αγοράς να γίνεται κλιμακωτά.

Στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία, καθώς βρίσκονται ψηλά στη λίστα των καταστημάτων που προηγούνται.

Στη συνέχεια και αν όλα πάνε βάσει σχεδιασμού, γύρω στις 18 Δεκεμβρίου υπολογίζεται να ανοίξουν και όλα τα μικρότερα εμπορικά καταστήματα, κεντρικά ή συνοικιακά.

Κλιμακωτά το άνοιγμα

Στην εκπομπή «ΜΕGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, σχετικά με το πώς προβλέπεται να γίνει το άνοιγμα της αγοράς.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα βιβλιοπωλεία και το λιανικό εμπόριο θα ανοίξουν νωρίτερα από την εστίαση. Το πότε θα ανοίξει το καθετί και τι επίδραση θα έχει στη διασπορά του ιού θα πρέπει να το δούμε».

Οι ειδικοί αναμένουν αυτή την εβδομάδα που είναι κρίσιμη για την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, συνολικά το άνοιγμα της οικονομίας θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει ο εμβολιασμός. «Νομίζω ότι έχουμε υποχρέωση όλες και όλοι να εμβολιαστούμε γιατί θέλουμε να τελειώσει αυτή η υπόθεση και να επανέλθουμε στην κανονικότητα» είπε, συμπληρώνοντας πως ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει για μια οικονομία είναι η οικονομία-φυσαρμόνικα.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αναμένει να δει την εξέλιξη των κρουσμάτων και τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων ώστε στη συνέχεια να ληφθούν οι αποφάσεις.

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι στόχος μας είναι να ανοίξει η αγορά κλιμακωτά ώστε να αποφευχθεί πολύ μεγάλος συνωστισμός ταυτόχρονα, την ίδια μέρα. «Περιμένουμε το πράσινο φως από την Επιτροπή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Δεν βγαίνει ο χρόνος να ανοίξουν ανά εβδομάδα, ανά 3-4 ημέρες θα ανοίγουν» πρόσθεσε.

«Προφανώς τα κομμωτήρια είναι αυτά που θα προηγηθούν, τα παιχνίδια, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία. Στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά και δουλέψουμε 3-4 μέρες με αυτά ανοιχτά και δούμε ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο και κυρίως τηρούνται τα μέτρα, θα πάμε και στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο» υπογράμμισε. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος σχεδιάζει να ανοίξει όλο το λιανικό εμπόριο μέσα στις γιορτές, «γιατί είναι μεγάλη η ζημιά για μια επιχείρηση να μη δουλέψει αυτό το διάστημα».

Όπως είπε, τα εμπορικά κέντρα στην κλιμακωτή σειρά είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν. Πρώτα θα ανοίξουν τα μικρότερα καταστήματα και μετά τα μεγάλα. «Πάντως και τα εμπορικά κέντρα πρέπει να ανοίξουν τις γιορτές» ξεκαθάρισε.

Ειδικά στα παιχνίδια, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι όταν θα επαναλειτουργήσουν, θα ανοίξουν όλα μαζί, μικρά και μεγάλα. «Τα μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών έχουν τεράστιο όγκο εμπορεύματος που επίσης έχει εποχικά χαρακτηριστικά. Το μεγαλύτερο μέρος τους πωλείται κατά τη διάρκεια των εορτών» σημείωσε.

Οι ενστάσεις των ειδικών

Παρά τη μικρή μείωση των γνωστών μολύνσεων, οι ειδικοί δεν κάνουν λόγο για κάμψη της πανδημίας, αφού καθημερινά περίπου 100 συμπολίτες μας καταλήγουν και ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σχολίασε πως για λόγους που δεν έχουν διερευνηθεί ακόμα πλήρως, γιατί χρειάζεται επιδημιολογική διερεύνηση, τα κρούσματα δεν έχουν ελαττωθεί επί της ουσίας και η πανδημία δεν έχει τιθασευτεί στο χρόνο που ελπίζαμε.

Μιλώντας το πρωί στο MEGA ενόψει του ανοίγματος των καταστημάτων με χριστουγεννιάτικα είδη τη Δευτέρα, ο ίδιος χαρακτήρισε υγειονομικώς επικίνδυνη την επαναλειτουργία της αγοράς αλλά πρόσθεσε το εξής:

«Όταν υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας υπάρχει μεγαλύτερη ευκαιρία να μεταδοθεί μέσα στην οικογένεια, παρά εκτός. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι λογικό να ισχύει. Μάλιστα, όσο πιο οικογενειακά είναι τα όποια κρούσματα, αυτό δείχνει ότι έχει ελαττωθεί η εκτός οικογένειας μετάδοση. Άρα, είναι πετυχημένο και το lockdown».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ερωτηθείς για το την άρση των μέτρων, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος καταστημάτων λιανικής, καφέ κι εστιατορίων, ταυτόχρονα, με αυστηρά μέτρα.

«Δεν θα είναι καλό να τα ανοίξουμε αργά τα καφέ, τα εστιατόρια, τα λιανικά καταστήματα και ίσως και τα εμπορικά κέντρα. Πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί ώστε να διοχετευθεί η ένταση και η ενέργεια που έχει ο κόσμος. Αλλιώς θα πηγαίνει να ψωνίζει και μετά θα παίρνει καφέ, θα κάθεται στα παγκάκια και θα δημιουργεί συνωστισμό» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.