Σε προαγωγές δεκάδων ατόμων που επιχείρησαν να πλησιάσουν το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έχει προχωρήσει η αστυνομία στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης.

Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος δήλωσε ότι «η αστυνομία απαγόρευσε και την κατ’ άτομο προσέλευση».

Προσαγωγές έγιναν σε μέλη του ΚΚΕ-μλ που απομονώθηκαν επί της οδού Γραβιάς στα Εξάρχεια, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων του ΑΝΤΡΑΡΣΥΑ.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή, δημιουργώντας κλοιό ασφαλείας.

Στο μεταξύ, ομάδα φοιτητών συγκεντρώθηκαν στην Πατησίων, στο ύψος της Κάνιγγος, με την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων να είναι έντονη για την αποτροπή επεισοδίων.

Από το πρωί πάντως αρκετοί είναι εκείνοι που άφησαν λουλούδια στο σημείο όπου δολοφονήθηκε πριν από 12 χρόνια ο μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Λίγο μετά τις 11 στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έφτασε και αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε ελέγχους.






Κλειστοί οι σταθμοί Μετρό – ΗΣΑΠ

Κλειστοί είναι από τις 8 το πρωί, οι σταθμοί «Ομόνοια», «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ακρόπολη», «Μοναστηράκι», «Βικτώρια» και «Σεπόλια»  στις γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω της 12ης επετείου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. έκλεισαν στις 11π.μ. και οι σταθμοί του Μετρό «Αττική» , «Ευαγγελισμός» και «Μ. Μουσικής».

Οι συρμοί διέρχονται από τους σταθμούς, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούνται στάσεις. Με νέα εντολή της Αστυνομίας έκλεισαν και οι σταθμοί Μεταξουργείο, Αμπελόκηποι, Πανόρμου, Συγγρού-Φιξ, Νέος Κόσμος, Δάφνη, Αιγάλεω, Ελαιώνας και Κεραμεικός.

Επίσης με την ίδια εντολή της Αστυνομίας έκλεισαν και οι σταθμοί Κάτω Πατήσια, Αγ. Νικόλαος, Θησείο, Πετράλωνα και Καλλιθέα της γραμμής 1. Κανονικά λειτουργεί το Τραμ.

Επεισόδια στα Χανιά

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε ομάδα πολιτών στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Από νωρίς το πρωί στην πλατεία της δημοτικής αγοράς είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικές δυνάμεις, καθώς υπήρχε απαγόρευση συγκεντρώσεων λόγω των μέτρων για την πανδημία. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο πεζοδρόμιο απέναντι από την πλατεία άρχισαν να συγκεντρώνονται πολίτες που κρατώντας δύο πανό επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία παρά τις συστάσεις της ΕΛΑΣ να διαλυθούν.

Όταν η ομάδα των πολιτών επιχείρησε να πραγματοποιήσει την πορεία, αστυνομικοί κινήθηκαν προς αυτούς πετώντας δύο χειροβομβίδες κρότου λάμψης και αποσπώντας τους ένα πανό.

Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα και εν μέσω έντασης οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 9 προσαγωγές πολιτών που οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης.

Όσοι παρέμειναν στο σημείο ζητούσαν από τους αστυνομικούς να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, ενώ μικρή ομάδα από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησε πορεία στην οδό Κυδωνίας.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, η οποία δημοσιεύτηκε το πρωί του Σαββάτου, απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου λόγω κορωνοϊού.

Προσαγωγές στη θεσσαλονίκη

Στην προσαγωγή τριών νεαρών ατόμων που συμμετείχαν σε συγκέντρωση στη μνήμη του λέξανδρου Γρηγορόπουλου προχώρησαν αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το thestival, οι δύο πρώτες προσαγωγές έγιναν στη Λεωφόρο Στρατού, όταν ομάδα περίπου 30 ατόμων ανάρτησε τρία πανό μπροστά στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Λίγο αργότερα οι αστυνομικοί προσήγαγαν ένα ακόμα άτομο. Κλιμάκιο της ΕΛΑΣ εντόπισε τον νεαρό να κινείται στην πλατεία Αριστοτέλους και κατά τον έλεγχο εντοπίστηκε να έχει μαζί του ένα πανό. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ελέγχους ατόμων περιμετρικά των παραπάνω σημείων, συνιστώντας στους διερχόμενους να επιστρέψουν στο σπίτι τους.