Τα πρώτα εμβόλια κορωνοϊού για ενήλικες είναι σχεδόν έτοιμα, αλλά τα παιδιά πότε θα εμβολιαστούν;

Τα εμβόλια που είναι ασφαλή για ενήλικες μπορεί να μην είναι ασφαλή για παιδιά και αν δεν γίνουν δοκιμές σε παιδιά που θα αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι ή σοβαρές παρενέργειες τότε δεν θα υπάρξουν εμβολιασμοί σε ηλικίες έως 18 ετών.

Το εμβόλιο που θα καλύπτει τα παιδιά απέναντι στον κορωνοϊό θα καθυστερήσει πολύ, αν παραχθεί τελικά.

Γιατί για να δοθεί άδεια να παραχθεί θα πρέπει να προσφέρει προστασία στα παιδιά.

Οι παιδιατρικές δοκιμές της Pfizer και της Moderna μόλις ξεκινούν.

Η δοκιμή που διεξήγαγαν οι Pfizer και BioNTech ήταν αρχικά ανοιχτή σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, αλλά τον Σεπτέμβριο άρχισαν να συμπεριλαμβάνουν έφηβους ηλικίας έως 16 ετών. Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησαν μια νέα δοκιμή για παιδιά ηλικίας έως 12 ετών και σκοπεύουν να κάνουν δοκιμές και σε νεότερες ηλικίες.

Η φαρμακοβιομηχανία Moderna ανακοίνωσε μόλις πριν λίγες ημέρες, την Τετάρτη, ότι σύντομα θα αρχίσει να δοκιμάζει το εμβόλιο κοροναϊού σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Η μελέτη, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο clinicaltrials.gov, θα περιλαμβάνει 3.000 παιδιά, με τα μισά να λαμβάνουν δύο δόσεις  εμβολίου σε διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων. Τα μισά παιδιά  θα εμβολιαστούν για την δοκιμή με εικονικό φάρμακο (placebo), που θα είναι αλοτόνερο.

Ωστόσο, η δημοσίευση αναφέρει ότι η μελέτη «δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί» και ο εκπρόσωπος της εταιρείας  Moderna, δήλωσε ότι δεν ήταν σίγουρο πότε θα ανακοινωθούν οι χώρες  των δοκιμών ή θα αρχίσει το πρόγραμμα να δέχεται εθελοντές.

Η Moderna όπως και η Pfizzer έχουν ζητήσει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ και την ΕΕ για να παρέχουν το εμβόλιο στις χώρες. Έγκριση έχει δοθεί στη Pfizzer από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία ξεκινά άμεσα εμβολιασμούς.

Και η Ρωσία έχει ξεκινήσει εμβολιασμούς για το Sputnik V αλλά δεν έχει λάβει άδεια από άλλες αρχές για το δυο δόσεων εμβόλιό της.

Τα εμβόλια που προορίζονται τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά δοκιμάζονται γενικά πρώτα σε ενήλικες για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλή για παιδιατρικές δοκιμές.

Πάντως, οι μελέτες έχουν δείξει ότι από τα μικρά παιδιά δεν υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της μόλυνσης ενώ, τα ίδια σπάνια παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα του κορωνοϊού.