Τις αμφιβολίες του σχετικά με το αν κάποιος μπορεί να μεταδώσει τον νέο κορωνοϊό, αφότου έχει κάνει το εμβόλιο, εξέφρασε ο έλληνας διευθύνων σύμβουλος της PfizerΑλβέρτος Μπουρλά.

Μιλώντας σε εκπομπή του αμερικανικού δικτύου NBC News με τίτλο «Αγώνας για ένα εμβόλιο», ο παρουσιαστής ρώτησε τον Μπουρλά και άλλα άτομα που συμμετείχαν στο πάνελ για την ανάπτυξη και διανομή του εμβολίου.

Μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος του φαρμακευτικού κολοσσού κλήθηκε να απαντήσει αν κάποιος μπορεί να μεταδώσει τον ιό μετά τον εμβολιασμό.

«Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί. Δεν είμαστε σίγουροι γι’ αυτό με βάση αυτά που γνωρίζουμε» επεσήμανε ο ίδιος.

Ερωτηματικά

Σημειώνεται πως αρκετοί επιστήμονες, παρά την έκδηλη ή πιο συγκρατημένη αισιοδοξία τους, δεν παύουν να διατηρούν ορισμένες επιφυλάξεις, καθώς παραμένουν ερωτηματικά και αμφιβολίες για τα εμβόλια.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα» τονίζει ο καθηγητής Τζέσε Γκούντμαν του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον, πρώην επικεφαλής επιστήμονας και υπεύθυνος του τμήματος εμβολίων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που παραμένουν είναι κατά πόσο το εμβόλιο θα αποτρέπει τη σοβαρή νόσο και τις επιπλοκές της Covid-19 σε όσους αρρωσταίνουν, πόσο θα διαρκεί η προστατευτική ανοσία (ο επικεφαλής της BioNTech αισιοδοξεί ότι θα κρατάει τουλάχιστον ένα έτος, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί), σε ποιο βαθμό θα εμποδίζει τις μολύνσεις ή απλώς θα μειώνει τα συμπτώματα μετά τη λοίμωξη και επίσης πόσο καλά θα «δουλεύει» στους ηλικιωμένους που είναι και οι πιο ευπαθείς στον κορωνοϊό.