Νέο κύμα ανόδου στις αγορές ομολόγων πυροδοτεί η φημολογούμενη παράταση κατά ένα χρόνο, του προγράμματος PEPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η τελική απόφαση της ΕΚΤ θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη και είναι πιθανόν να συνοδεύεται με αύξηση του συνολικού κονδυλίου που θα διαθέσει η ΕΚΤ για τις αγορές κρατικών ομολόγων – συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών – στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που εφαρμόζει για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας.

Με το πρόγραμμα ΡΕΡΡ (Pandemic Emergency Purchase Program) ως έχει μετά την αναθεώρηση του τον περασμένο Ιούνιο, θα διαθέσει 1,350 τρισ. ευρώ για αγορές ομολόγων έως το τέλος Ιουνίου 2021. Επομένως μετά παράτασή του, ο χρονικός του ορίζοντας αναμένεται να επεκταθεί έως τον Ιούνιο του 2022.

Τι είπε ο Τζεντιλόνι

Στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος συνέβαλαν και οι δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου, Πάολο Τζεντιλόνι, o οποίος διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα προωθήσει το χρηματοδοτικό πακέτο των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία πλήττεται από την επιδημία, ακόμη και αν η Ουγγαρία και η Πολωνία επιχειρήσουν ν΄ ασκήσουν βέτο.

Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,048%, του 10ετούς στο 0,63% από 0,69%, και του 15εοτύς στο 0,856% από 0,94%.

Ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 192 εκατ. ευρω, εκ των οποίων τα 84 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,62 έναντι – 0,54% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,16%.

Στην αγορά συναλλάγματος, σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου (στα 1,214 δολ.) μετά την πίεση που δέχθηκε νωρίτερα το αμερικανικό νόμισμα εξαιτίας των στοιχείων από την αγορά εργασίας που δημοσιοποιήθηκαν στις ΗΠΑ. Στην αμερικανική οικονομία προστέθηκαν το Νοέμβριο 245.000 θέσεις εργασίας, επίδοση η οποία απογοήτευσε τους αναλυτές, καθώς αποτελεί ένδειξη για μία αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας. .

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2159 δολ.

Πηγή : ΑΜΠΕ