Η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αποτυχία της να περιορίσει τη σωματιδιακή ρύπανση στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απόφαση αφορά τους ρύπους PM10, αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο δέκα μικρομέτρων, τα οποία μπορούν να εισχωρούν στους πνεύμονες και να περνούν στην κυκλοφορία του αίματος.

Ο περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελεί νομική υποχρέωση των χωρών-μελών της ΕΕ από το 2005. Όπως πάντως επισημαίνει το Reuters, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ θα υπερβούν φέτος τα νομικά δεσμευτικά όρια.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ρύπανση στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασε τα ανώτατα όρια για τα σωματίδια PM10 όλα τα έτη από το 2005 έως σήμερα με εξαίρεση το 2013.

«Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες των ελληνικών αρχών ήταν αναποτελεσματικές» διαπίστωσε η Κομισιόν.

Για τον ίδιο λόγο παραπέμπεται και η Βουλγαρία, όπου καταγράφονται υπερβάσεις τόσο των ετήσιων όσο και των ημερήσιων ορίων.

Είχε προηγηθεί η παραπομπή της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη δημόσια Υγεία στην Ευρώπη: η σωματιδιακή ρύπανση εμπλεκόταν σε 379.000 πρόωρους θανάτους το 2018.

Η Κομισιόν αποφάσισε επίσης την παραπομπή της Πολωνίας για τη μη λήψη μέτρων προστασίας για τα δάση.