Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, στον οποίο επιρρίπτει την ευθύνη για τις πολύ δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται στην κοινωνία, εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε περπατησιά» και απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη συνεχιζόμενη συζήτηση για τις εσωκομματικές εκλογές.

Μετωπική με την κυβέρνηση

Από την εισήγηση της κυρίας Γεννηματά στο πολιτικό συμβούλιο είναι προφανές ότι έχει επιλέξει να διατηρήσει την υψηλών τόνων κριτική προς την κυβέρνηση. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντί να προετοιμάσει τη χώρα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας καλλιέργησε κλίμα εφησυχασμού προκειμένου να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη.

«Σπαταλήθηκε πολύτιμος χρόνος στη θερινή ραστώνη αντί να προετοιμαστεί η χώρα» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «αντί προετοιμασίας, είχαμε διαγγέλματα». Η κυρία Γεννηματά επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει τον έλεγχο της πληροφορίας, κάτι που, όπως τόνισε, εγείρει ζητήματα δημοκρατίας και επανέλαβε την ερώτηση για το «αν υπάρχει αξιόπιστο και ολοκληρωμένο μητρώο ασθενών και σε ποιο φορέα βρίσκεται».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι η κυβέρνηση ούτε αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και την επόμενη ημέρα. Για τον προϋπολογισμό τόνισε «δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα» και υπογράμμισε ότι το σχέδιο Πισσαρίδη, έχει καλές ιδέες αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί οδικό χάρτη για το μέλλον.

Ιδεολογικό μέτωπο με ΝΔ

Στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για συντηρητική οπισθοδρόμηση η οποία θα πρέπει να αποτραπεί. Στο πλαίσιο αυτό δεν αρκεί μόνο η υπεύθυνη προγραμματική αντιπολίτευση που, όπως είπε, ασκεί το Κίνημα Αλλαγής και καλύπτει το κενό που αφήνει, λόγω της αδυναμίας του να βρει προσανατολισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Γεννηματά εμφάνισε την ΝΔ ως τον διαχρονικό πολιτικό αντίπαλο, παλαιότερα του ΠαΣοΚ και σήμερα του Κινήματος Αλλαγής, και τόνισε ότι η κεντρώα ρητορική του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί πλέον να κρύψει το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της ΝΔ. Εκτίμησε ότι η προσπάθεια του κ.Μητσοτάκη να εμφανιστεί ως κεντρώος θα αποτύχει όπως η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί ως εκφραστής της κεντροαριστεράς.

«Δεχόμαστε πόλεμο»

Η κυρία Γεννηματά, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του κόμματος, τόνισε ότι θα συνεχιστεί η αυτόνομη πορεία και έστειλε μήνυμα «σε κέντρα και παράκεντρα που θέλουν το Κίνημα κόμμα-δορυφόρο ή συμπλήρωμα» ότι ματαιοπονούν. «Δεν θέλουν να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις» τόνισε και πρόσθεσε: «Ιδιαίτερα ενοχλείται το σύστημα εξουσίας του Μαξίμου. Ακριβώς επειδή ενοχλούμε. Ακριβώς επειδή είμαστε οι μόνοι που αναδεικνύουμε διαρκώς με κριτική και προτάσεις τι γίνεται λάθος και τι πρέπει να γίνει. Ακριβώς γιατί ορθώνουμε ανάστημα με την καθαρή πατριωτική μας ταυτότητα. Ακριβώς γιατί θέλουν να προεξοφλήσουν μελλοντικά εκλογικά σενάρια. Όσα κέντρα και παράκεντρα μεθοδεύουν ένα Κίνημα Αλλαγής ελεγχόμενο, χειραγωγούμενο ή διαρκώς χειμαζόμενο από εσωστρέφεια  ματαιοπονούν.

Δεν θα βρουν σωσίβιο σωτηρίας στο δικό μας χώρο. Προκαλούν την λογική και το συναίσθημα όσων κράτησαν την Παράταξη όρθια, έμειναν στα δύσκολα και σήμερα θέλουν να την δουν να πρωταγωνιστεί ξανά».

Συζήτηση για τα εσωκομματικά

Η Φώφη Γεννηματά και στη δευτερολογία της απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα των εσωκομματικών εκλογών.

Ωστόσο, η συζήτηση δεν αποφεύχθηκε, καθώς μια σειρά από στελέχη έθεσαν το θέμα υποστηρίζοντας ότι η συζήτηση είναι άκαιρη.

Για επίδοξους αρχηγίσκους που με τον τρόπο που δρουν έκανε λόγο σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Καμίνης, ενώ και ο Βασίλης Κεγκέρογλου επετέθη εναντίον όσων συντηρούν το θέμα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στην τοποθέτησή του απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο chat με το οποίο επικοινωνούσαν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ο κ. Κεγκέρογλου έγραψε απευθυνόμενος στον Ανδρέα Λοβέρδο:

«Ανδρέα, μετά από όλα όσα ακούστηκαν θα πρέπει να τοποθετηθείς. Ο κ. Λοβέρδος δεν σήκωσε το γάντι και δεν τοποθετήθηκε προκειμένου η συζήτηση να μην λάβει δυσάρεστες διαστάσεις.

Καθοριστική για τη συζήτηση ήταν η παρέμβαση του Κώστα Σκανδαλίδη. «Να τελειώνουμε τη συζήτηση γι’ αυτό το θέμα», είπε το πολύπειρο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.

Τόνισε ότι άλλωστε και η ίδια η πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Νοέμβριο του 2021.

Βέβαια όλα αυτά συναρτώνται με την πορεία των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων.