Σε υψηλά επίπεδα, δεδομένων των τεσσάρων εβδομάδων lockdown , κινήθηκαν για άλλη μια μέρα τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε, ξεπερνώντας ξανά τους 600. Μάλιστα, οι 613 συνάνθρωποί μας που μάχονται για τη ζωή τους, αποτελούν αρνητικό ρεκόρ. Τέλος, μείωση παρουσίασε ο αριθμός των θανάτων. Συγκεκριμένα οι τελευταίες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ αναφέρουν 2.186 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

***

Με τόσα πολλά κρούσματα, μου λένε οι ειδικοί, βρισκόμαστε σίγουρα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά εάν αυτά δεν μειωθούν, εάν δεν μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων, δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα βγούμε από αυτό. Και αυτό χαλάει τον όποιον προγραμματισμό για την περαιτέρω αντιμετώπιση του ιού.

***

Μπορεί η πανδημία να φέρει συναίνεση;

Προτού προχωρήσω στις νέες προειδοποιήσεις των ειδικών για το πιθανό επερχόμενο τρίτο κύμα, έχω να σας πω ότι η πανδημία μπορεί, με λίγη κατανόηση, να φέρει και κομματική συναίνεση. Πολιτικός (σ.σ. ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του) που τηλεφώνησε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να του ευχηθεί ταχεία ανάρρωση μετά την περιπέτεια της υγείας του στη ΜΑΦ του Ευαγγελισμού, έλαβε, πέραν τη ευχής και μία συμβουλή από τον Μακαριότατο. Ο Αρχιεπίσκοπος του συνέστησε πως μεσούσης της πανδημίας δεν είναι ώρα για πολιτικές αντιπαραθέσεις.

***

Το τρίτο κύμα και η αντιμετώπισή του

Για τρίτο κύμα (και πιθανώς ισχυρότερο) κορωνοϊού, όμως προειδοποιούν από τώρα οι ειδικοί. Προειδοποιεί επίσης η Κομισιόν, προειδοποιεί και η Ανγκελα Μέρκελ. Πότε θα έρθει αυτό και πόσο προετοιμασμένοι είμαστε εδώ στην Ελλάδα να το αντιμετωπίσουμε; Κατά τους ειδικούς η συζήτηση για το τρίτο κύμα είναι απόλυτα εξαρτώμενη με το πότε και πώς θα αρθεί το lockdown στο οποίο βρισκόμαστε τώρα. Κι έχει να κάνει και με τη σοβαρότητα που θα αντιμετωπίσουμε το θέμα: «Αν η οικονομία δεν αντέχει άλλο κι αν αυτοί που φορούν τη μάσκα έχουν κουραστεί να τη φορούν, θα έχουμε οπωσδήποτε τρίτο κύμα. Ακόμα και το κάτω από 500 κρούσματα την ημέρα που ακούμε να βάζει η κυβέρνηση ως όριο, δεν είναι ένα νούμερο ασφαλές», λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ.

***

Το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο κύμα

Πόσο ισχυρό αναμένεται να είναι το τρίτο κύμα (εάν και όποτε εμφανιστεί;) Ιδού ορισμένες συγκρίσεις, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, από τις 22 Ιανουαρίου μέχρι και τις 31 Μαΐου, είχαμε 939.593 μολύνσεις, ενώ 382.773 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του Covid-19. Τα νούμερα εκτοξεύονται κατά το δεύτερο κύμα, καθώς από την αρχή του καλοκαιριού έως σήμερα έχουμε 58.197.787 ανθρώπους που νόσησαν από κορωνοϊό ενώ 1.003.352 έχασαν τη ζωή τους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το δεύτερο κύμα εμφανίστηκε ισχυρότερο και πιο μεταδοτικό από το πρώτο.

***

Το τρίτο κύμα του κορωνοϊού αναμένεται μετά τις γιορτές και σύμφωνα με τους ειδικούς θα είναι επίσης σφοδρό. Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι η πανδημία θα ελεγχθεί, αφού εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε 6 μήνες από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

***

Το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο της Βόρειας Ελλάδας

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα (όχι μόνον τους ειδικούς αλλά και όλη την Ελλάδα) είναι η βεβαρημένη κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν δικαιολογούνται τόσο πολλά κρούσματα, τόσο πολλοί διασωληνωμένοι και τόσο πολλοί θάνατοι στη Θεσσαλονίκη μετά από ένα μήνα lockdown, μου λένε οι ειδικοί. Τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Διαπίστωσε την κρισιμότητα της επιδημιολογικής κατάστασης της πόλης, και τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων σημειώνοντας ότι έχουμε ακόμη δρόμο για την άρση του lockdown, υπογραμμίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

***

Πού οφείλονται τα τόσο πολλά κρούσματα και γιατί το επιδημιολογικό φορτίο να είναι τόσο βεβαρημένο

Οι περισσότερες περιοχές όπου προέρχονται τα περισσότερα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα, μου λένε οι ειδικοί, βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Οι κάτοικοί τους δεν είχαν επαρκή ενημέρωση, είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, έμειναν με τα πρώτα συμπτώματα στο σπίτι τους (όπου κόλλησαν και άλλα μέλη της οικογένειάς τους) και έφθασαν στα νοσοκομεία με βαριά συμπτώματα.

***

Επίσης κατά τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιο – Μελέτιο Δημόπουλο:

1: Στη Θεσσαλονίκη και γενικά τη Βόρεια Ελλάδα οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες και μπορεί να συμβάλουν σε μεγαλύτερο συγχρωτισμό, οποίος οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στη μετάδοση του ιού.

2. Υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα είσοδος χωρίς έλεγχο στην χώρα εργατών γης από γειτονικές χώρες.

3. Σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας δημιουργήθηκαν σε εργοστάσια ή σε αγροτικές καλλιέργειες συνθήκες συγχρωτισμού που επίσης δεν είχαν ελεγχθεί.

***

Να σημειώσω και τα παρακάτω: Η κατάσταση της υγείας του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, όπως με ενημέρωσαν οι θεράποντες γιατροί του, είναι σταθερή και εάν συνεχίσει έτσι, τότε πολύ σύντομα θα εξέλθει από τον Ευαγγελισμό.

***

Και ο Κουφοντίνας στον Δομοκό

Τέλος οι αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας για τον καταδικασμένο για 11 δολοφονίες, Δημήτρη Κουφοντίνα. Με διάταξη που βρίσκεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όσοι έχουν καταδικαστεί για υπόθεση τρομοκρατίας δεν θα μπορούν να γίνουν… κρατούμενοι αγρότες. Έτσι, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα μεταχθεί σε άλλες φυλακές. Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι οι φυλακές που θα πάει ο «Λουκάς» της «17Ν» θα είναι αυτές του Δομοκού, διότι είναι υψίστης ασφαλείας. Το… ντεσού της υπόθεσης είναι ένα: Οτι στον Δομοκό βρίσκεται και η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Και θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε πώς θα… συγχρωτιστεί ο Κουφοντίνας με τον Μιχαλολιάκο, τον Κασιδιάρη και τους άλλους χρυσαυγίτες.

***

Στην Αίγυπτο ο υπουργός Άμυνας

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για συνομιλίες με την ηγεσία του αιγυπτιακού υπουργείου Άμυνας και θα παρακολουθήσει την πολυεθνική άσκηση «Μέδουσα», στην οποία παίρνει μέρος και χώρα μας (όπως και η Κύπρος, η Γαλλία και για πρώτη φορά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

***

Στις 18 Δεκεμβρίου η σύμβαση για τα Rafale

Ο Δεκέμβριος στο μεταξύ θα είναι ένας σημαντικός μήνας ως προς την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας. Οπως μου είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στις 18 Δεκεμβρίου έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή η σύμβαση για την αγορά (καινούργιων και μεταχειρισμένων) 18 Rafale. Οι λεπτομέρειες της σύμβασης θα συζητηθούν στη Βουλή.

***

Όταν το F-16 περνά τον Ατλαντικό

Τον Δεκέμβριο (εκτός απροόπτου) φεύγει το πρώτο F16 για το Μέριλαντ των ΗΠΑ προκειμένου να αναβαθμιστεί σε Viper. Εάν ρωτάτε πώς ένα μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιεί πτήση στον Ατλαντικό σας πληροφορώ ότι για τις περιπτώσεις αυτές τηρούνται αυστηροί κανόνες. Το ελληνικό F-16 θα πετάξει προς τις ΗΠΑ πιθανότατα με Αμερικανό πιλότο, θα πραγματοποιήσει ανεφοδιασμό στον αέρα και θα συνοδεύεται και από αμερικανικά μαχητικά. Με τον ίδιο τρόπο θα επιστρέψει, όπως προβλέπεται και στη σχετική σύμβαση.

***

Η μπουγάδα του συζύγου της κυρίας Μέρκελ

Διάθεση για χιούμορ είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην τεχνολογική σύνοδο που φιλοξενήθηκε σε χώρο της Καγκελαρίας. Όλα ξεκίνησαν όταν η Άγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε από μία δημοσιογράφο για τη σχέση της με την τεχνολογία.

«Τι είδους έξυπνη τεχνολογία έχετε στο σπίτι σας; Πότε λειτουργεί το πλυντήριό σας;» ήταν η ερώτηση με την απάντηση της Καγκελαρίου να είναι αφοπλιστική. «Για να είμαι ειλικρινής, ο σύζυγός μου ασχολείται με αυτά. Εκείνος το βάζει (το πλυντήριο)». «Το βράδυ ελπίζω» της ανταπάντησε η δημοσιογράφος. «Για να το βάλουμε το βράδυ θα χρειαζόμασταν πιο χοντρούς τοίχους για να μην το ακούω να λειτουργεί συνέχεια», αποκρίθηκε η κυρία Μέρκελ.