Σε εξέλιξη είναι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέσβου για τον εντοπισμό δυο αγνοούμενων γυναικών οι οποίες επέβαιναν σε σκάφος με άλλους 32 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι διασώθηκαν.

Η επιχείρηση ξεκίνησε όταν το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που έκανε περιπολία εντόπισε στη θάλασσα περίπου 1,7 ναυτικά μίλια από την πλησιέστερη ακτή τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ανάμεσα στους διασωθέντες είναι τρία παιδιά τα οποία ωστόσο δεν φορούσαν σωσίβιο. Κατά δήλωση τους στο σκάφος επέβαιναν ακόμη άλλες δύο γυναίκες και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό τους στις οποίες συμμετέχουν δύο σκάφη Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ, ένα σκάφος Frontex και δύο ελικόπτερα.

Στη περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ. Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζεται είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες όταν αντιλήφθηκαν το σκάφος του Λ.Σ. να έσκισαν τη λέμβο στην οποία επέβαιναν και έτσι να βρέθηκαν στη θάλασσα.

Η δήλωση Μηταράκη

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης τόνισε ότι:«Εκφράζω την λύπη μου για το ναυάγιο σήμερα στην Λέσβο και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, παρά την άμεση επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, που διέσωσε 32 επιβαίνοντες, στη μοιραία βάρκα. Είναι αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας.»

Και πρόσθεσε: «Εκείνοι που το επιτρέπουν, πέραν του ότι παραβιάζουν την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, βάζουν, δυστυχώς εν γνώσει τους, σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Προκύπτει από τις καταθέσεις των διασωθέντων ότι Τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε -μετά από κλήση της βάρκας στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης – δεν τους παρείχε βοήθεια, δεν τους διέσωσε αλλά τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και οι ΜΚΟ που συμβάλλουν σε αυτές τις διαδρομές, πρέπει συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο, να σταματήσουν άμεσα να συμβάλουν, άθελα τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων.»