Νέες ελπίδες γεννά η θετική εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στους μετόχους, αναφέρει ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ Handelsblatt με τίτλο «Ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ: «Όπως και πολλά άλλα χρηματιστήρια παγκοσμίως, έτσι και το Χρηματιστήριο Αθηνών έσπασε κάθε ρεκόρ τον Νοέμβριο. Με αύξηση του δείκτη κατά 33%, η Αθήνα σημείωσε ιδιαίτερη άνοδο. Ήταν η σημαντικότερη μηνιαία αύξηση στην 150ετή ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ο δείκτης FTSB αυξήθηκε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ακόμη και πάνω από 70%». Αλλά που οφείλεται αυτή η θετική εικόνα;

Οι επενδυτές βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο για την Ελλάδα

Η Handlesblatt σημειώνει: «Η Ελλάδα κατάφερε να διαχειριστεί το πρώτο κύμα της πανδημίας καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στους έγκαιρους περιορισμούς των επαφών, οι οποίοι τηρήθηκαν και στη συνέχεια. Ωστόσο από την βαθιά πτώση του Μαρτίου, το χρηματιστήριο Αθηνών δεν ανέκαμψε στη συνέχεια ποτέ πραγματικά (…) Mε μια πρώτη ματιά φαίνεται περίεργο που ο χρηματιστηριακός δείκτης τώρα απογειώνεται. Κι αυτό επειδή το δεύτερο κύμα χτυπά με δύναμη την Ελλάδα (…) H χώρα βρίσκεται σε λοκντάουν από τις 7 Νοεμβρίου (…) Αλλά από την άποψη των επενδυτών το ποτήρι δεν είναι μισοάδειο αλλά μισογεμάτο. Ενώ τα χρόνια της ευρωκρίσης φοβούνταν ακόμη και ένα Grexit, τώρα ποντάρουν σε μια ανάκαμψη της χώρας».

Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ: «Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να είναι κανείς αισιόδοξος. Εν μέρει αυτό έχει να κάνει με τις παγκόσμιες εξελίξεις, εν μέρει με τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας. Στα μάτια πολλών επενδυτών, η προοπτική μιας έγκαιρης έναρξης μαζικού εμβολιασμού υπερτερεί των βραχυπρόθεσμων αρνητικών συνεπειών του δεύτερου λόκνταουν. Είναι αλήθεια ότι ο δείκτης χρέους της Ελλάδας πιθανώς να αυξηθεί φέτος στο πρωτοφανές 208% του ΑΕΠ ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης και του υψηλότερου δανεισμού. Ωστόσο η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της απαλλάσσουν την Ελλάδα από την εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό ενισχύει τη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα (…) Kυρίως όμως η προοπτική βροχής χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (σσ: για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας) διεγείρει τη φαντασία των επενδυτών».

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ. η Ελλάδα αναμένει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης την επόμενη εξαετία, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 20% του φετινού ΑΕΠ. Σε σχέση με την οικονομική της δύναμη, πρόκειται «για το μεγαλύτερο μερίδιο σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ». Αναφορικά με την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα, η Handelsblatt τέλος προσθέτει: «Πάνω απ ‘όλα οι επενδυτές τιμούν με τον τρόπο αυτό την πρόοδο που σημείωσαν οι τέσσερις σημαντικές συστημικές τράπεζες στη μείωση των κόκκινων δανείων τους».

Η μεταρρύθμιση του ΝΑΤΟ και οι νέες απειλές

Στη διαδικτυακή σύνοδο των υπ. Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και στις σκέψεις για τη μελλοντική στόχευση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αναφέρονται πολλά σχόλια στον γερμανικό τύπο. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει: «Το ΝΑΤΟ έχει πλέον 30 μέλη. Στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου ήταν 16. Αναπτύσσεται. Αυτό που προσφέρει, η συλλογική ασφάλεια, είναι σε ζήτηση. Παρά την ελκυστικότητα όμως, οι εντάσεις θολώνουν την εικόνα του. Πριν από ένα χρόνο ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν προκάλεσε αναταραχή όταν χαρακτήρισε τη συμμαχία «εγκεφαλικά νεκρή». Ήταν υπερβολικό, αλλά σε ένα βαθμό η κριτική ήταν δικαιολογημένη: πολλή λίγη διαβούλευση και κοινή ανάλυση, αμφιβολίες για τη συνοχή και την αλληλεγγύη». Το σχόλιο αναφέρεται και στα πορίσματα, στα οποία κατέληξε ειδική ομάδα προβληματισμού για το μέλλον του ΝΑΤΟ και τα οποία μεταξύ άλλων προκρίνουν την «ενίσχυση της πολιτικής πλευράς της συμμαχίας». Η FAZ παρατηρεί: «Μια τέτοια ενίσχυση έχει αργήσει, είναι όμως συγχρόνως απαραίτητη, κι αυτό διότι η κοινότητα των δημοκρατιών του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε μια νέα στρατηγική θέση. Οι λέξεις κλειδιά είναι ο συστημικός και ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός. Δεν είναι δύσκολο να δούμε τι ή ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό: η Ρωσία και, πάνω απ ‘όλα, η άνοδος της Κίνας.»

Η εφημερίδα της Κολωνίας Kölner Stadt Anzeiger σχολιάζει για το ίδιο θέμα: «Η μεταρρύθμιση του ΝΑΤΟ έχει καθυστερήσει. Είναι καλό ότι η ομάδα προβληματισμού υπό τον πρώην υπ. Άμυνας της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ κατέθεσε τώρα προτάσεις επ´ αυτού. Αντικατοπτρίζουν την εικόνα των απειλών που υπάρχουν σήμερα σε έναν κόσμο, όπου η παλιά Δύση αμφισβητείται με ολοένα πιο επιθετικό τρόπο από τη Ρωσία αλλά και από την Κίνα. Αλλά με το να εστιάζει στους εξωτερικούς κινδύνους δεν θα πρέπει να παραβλέπει και τους κινδύνους στο εσωτερικό. Κανένας επιτιθέμενος που προέρχεται έξω από τη συμμαχία δεν μπορεί να την αποδυναμώσει, περισσότερο από τις εσωτερικές συγκρύσεις».

Δήμητρα Κυρανούδη