Από την 1η Δεκεμβρίου εφαρμόζονται σε όλα τα γερμανικά κρατίδια αυστηρότεροι περιορισμοί για την καταπολέμηση της διάδοσης του κορωνοϊού. Το μερικό lockdown που ίσχυε τον Νοέμβριο παρατείνεται τουλάχιστον έως τις 20 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα στην εστίαση, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας και αναψυχής παραμένουν κλειστά. Ο αριθμός των ατόμων σε ιδιωτικές συναντήσεις περιορίζεται στους πέντε από δύο νοικοκυριά. Παιδιά έως 14 ετών δεν συνυπολογίζονται. Έως και 10 άτομα μπορούν να συναντηθούν τις ημέρες των εορτών. Λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού όμως στο Βερολίνο, ο αριθμός ατόμων σε ιδιωτικές συναντήσεις τα Χριστούγεννα περιορίζεται στους πέντε.

Σε καταστήματα του λιανικού εμπορίου έως και 800 τ.μ. ισχύει ο κανόνας: ένας πελάτης ανά 10 τ.μ., για τα μεγαλύτερα – ένας πελάτης ανά 20 τ.μ.  Δεν κλείνουν παιδικοί σταθμοί και σχολεία, αλλά επιβάλλεται η χρήση μάσκας από την πρώτη γυμνασίου σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους όπως και σε πολυσύχναστα μέρη.

Από τον Ιανουάριο οι εμβολιασμοί

Εμβολιασμοί από τον Ιανουάριο

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού- στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας Γενς Σπαν,να αρχίσουν τον Ιανουάριο ξεκινώντας με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι και άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Το εμβόλιο θα παρέχεται σε ειδικά κέντρα που θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν από τα μέσα Δεκεμβρίου. Οι εμβολιασμοί στα ιατρεία θα γίνονται από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο