Ο Ολυμπιακός φοράει ξανά το καλό του κοστούμι και ετοιμάζεται για μια ακόμα μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά.

Οι Πειραιώτες στις 22:00 θα αντιμετωπίσουν την Μαρσέιγ στο Βέλοντρομ για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Champions League, με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα, με το οποίο θα εξασφαλίσουν από απόψε την τρίτη θέση στον όμιλο και τη συμμετοχή τους στους «32» του Europa League.

Εάν μάλιστα η Σίτι νικήσει την Πόρτο στην Πορτογαλία και οι Ερυθρόλευκοι κερδίσουν την Μαρσέιγ, θα διατηρήσουν τις ελπίδες τους για πρόκριση στους «16» του Champions League και τελευταία αγωνιστική θα τα παίξουν όλα για όλα κόντρα στους Δράκους, σε ένα ματς-τελικό στο Γ. Καραϊσκάκης.

Το αποψινό παιχνίδι στο Βέλοντρομ είναι το 15ο ματς που θα δώσει η ομάδα του Πειραιά επί γαλλικού εδάφους. Στα προηγούμενα 14 είχε τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και εννιά ήττες. Πολλές από αυτές τις ήττες ήρθαν με γκολ στα τελευταία λεπτά. Τελευταία φορά που έπαιξε στη Γαλλία ο Ολυμπιακός ήταν στις 27/11/2013 απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν, από την οποία ηττήθηκε με 2-1, για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Champions League.

Τότε στον πάγκο του Ολυμπιακού βρισκόταν ο Μίτσελ. Οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί στο 7ο λεπτό με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, οι Πειραιώτες είχαν ισοφαρίσει στο 80’ με τον Κώστα Μανωλά και είχαν δεχθεί γκολ-μαχαιριά στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης από τον Εντισον Καβάνι! Εκείνη τη σεζόν οι Ερυθρόλευκοι είχαν προκριθεί στους «16» ως δεύτεροι στον όμιλο, στον οποίο εκτός από την Παρί, ήταν επίσης οι Αντερλεχτ και Μπενφίκα. Στον επόμενο γύρο οι Πειραιώτες είχαν αντιμετωπίσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη είχαν νικήσει με 2-0, αλλά στο δεύτερο είχαν ηττηθεί με 3-0 και είχαν αποκλειστεί από τη συνέχεια.

Στο «Βέλοντρομ» ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί για τρίτη φορά στην ιστορία του, αφου είχε αντιμετωπίσει τη Μαρσέιγ τη σεζόν 1994/1995 στον πρώτο γύρο του UEFA και τη σεζόν 2011/2012 στους ομίλους του Champions League. Ο απολογισμός των Πειραιωτών είναι μια νίκη και μια ήττα.

Στην πρώτη τους επίσκεψη είχαν ηττηθεί με 3-0, με τον Τόνι Κασκαρίνο να πετυχαίνει δύο γκολ και ένα ο Ζαν Μαρκ Φερέρι. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν ηττηθεί και στο Καραϊσκάκη από την Μαρσέιγ με 2-1 και είχαν αποκλειστεί.

Στη δεύτερη επίσκεψή τους στο Βέλοντρομ οι Πειραιώτες είχαν πετύχει μια από τις σημαντικότερες νίκες στην ιστορία τους. Ο Ολυμπιακός έχοντας τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο του είχε κερδίσει με 1-0 τους Μασσαλούς, με τον Γιάννη Φετφατζίδη να πετυχαίνει ένα πανέμορφο γκολ, μετά από πάσα του Φραν Γέστε. Στην Μαρσέιγ αγωνιζόταν ο Ματιέ Βαλμπουενά, ο οποίος μάλιστα ήταν και στην 11άδα των γηπεδούχων. Εκείνη τη χρονιά η ομάδα του Πειραιά συνέχισε στο Europa League παρότι συγκέντρωσε 9 βαθμούς.

Εκτός από τις Μαρσέιγ και Παρί ο Ολυμπιακός όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίζεται στην Ευρώπη έχει αντιμετωπίσει πολλές ακόμα γαλλικές ομάδες. Οπως είναι οι Λιλ, Μονπελιέ, Σοσό, Μπορντό, Οσέρ και Σεντ Ετιέν. Πάμε να θυμηθούμε μερικές από τις μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές του Ολυμπιακού στη Γαλλία.

21/10/1992
Μονακό – Ολυμπιακός 0-1 (Βαϊτσης 86′)

Στις 21 Οκτωβρίου του 1992 ο Ολυμπιακός είχε αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Μονακό του Αρσέν Βενγκέρ στο Πριγκιπάτο, για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Τότε στη γαλλική ομάδα αγωνιζόντουσαν παίκτες όπως οι Κλίνσμαν, Τζοργκάεφ και Τουράμ.

Στον πάγκο των Πειραιωτών βρισκόταν ο Ολεγκ Μπλαχίν, με τους Ερυθρόλευκους να κάνουν μια σπουδαία εμφάνιση και να «αλώνουν» το Λουϊ Ντε με γκολ του Βαΐτση στο 86’. Ο Ολυμπιακός πήρε το διπλό μέσα στη Γαλλία και με την ισοπαλία στη ρεβάνς του Γ. Καραϊσκάκης πανηγύρισε την πρόκρισή του στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

24/02/2005
Σοσό – Ολυμπιακός 0-1 (Στολτίδης 67′)

Δεκατρία χρόνια αργότερα ο Ολυμπιακός πέτυχε ένα ακόμα μεγάλο διπλό στη Γαλλία. Αυτή τη φορά απέναντι στη Σοσό. Οι Πειραιώτες στις 24 Φεβρουαρίου του 2005 είχαν αντιμετωπίσει τη γαλλική ομάδα στο πλαίσιο των «32» του Europa League.

Ηταν το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες, με τον Ολυμπιακό να παίρνει τη νίκη με 1-0, χάρη στο γκολ του Ιεροκλή Στολτίδη και να σφραγίζει ουσιαστικά από το πρώτο παιχνίδι την πρόκρισή του στους «16» της διοργάνωσης. Στη Σοσό μάλιστα αγωνιζόταν ο Ζαϊρί, ο οποίος αργότερα ήρθε στην Ελλάδα και μάλιστα έπαιξε και στον Ολυμπιακό.

24/10/2012
Μονπελιέ – Ολυμπιακός 1-2 (Τοροσίδης 73′, Μήτρογλου 90’+1)

Τη σεζόν 2012/2013 και συγκεκριμένα στις 24 Οκτωβρίου του 2012 ο Ολυμπιακός είχε αντιμετωπίσει την Μονπελιέ στη Γαλλία για τους ομίλους του Champions League. Οι γηπεδούχοι είχαν ανοίξει το σκορ στο 49’ με τον Γκαρμπονιέρ, αλλά οι Ερυθρόλευκοι με αντεπίθεση διαρκείας στο δεύτερο ημίχρονο είχαν καταφέρει να γυρίσουν το ματς και να πάρουν μια μεγάλη νίκη με 2-1. Στο 73’ ο Ιεροκλής Στολτίδης είχε ισοφαρίσει σε 1-1 και στις καθυστερήσεις ο Κώστας Μήτρογλου είχε δώσει τη νίκη στον Ολυμπιακό.

Απόψε, οι Ερυθρόλευκοι επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος. Στη Γαλλία που έχουν ζήσει μοναδικές στιγμές, με στόχο να γράψουν μια ακόμα χρυσή σελίδα στην ιστορία τους και να σφραγίσουν – πρώτα από όλα – την τρίτη θέση και τη συμμετοχή τους στους «32» του Europa League.