Μειωμένες κατά 79% είναι οι ροές μεταναστών και προσφύγων στη χώρα κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Συγκεκριμένα, τους πρώτους έντεκα μήνες του 2019 εισήλθαν στη χώρα από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα 70.684 άτομα, ενώ την ίδια περίοδο του 2020 οι ροές ήταν 14.904. Η μείωση για τα πέντε νησιά του Αιγαίου την ίδια περίοδο ανήλθε σε 83%.

Επίσης, όπως αναφέρει το υπουργείο, την περίοδο Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020, «δηλαδή τους μήνες κατά τους οποίους είναι σε ισχύ τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων», η μείωση στις ροές ήταν 92% για τα πέντε νησιά του Αιγαίου και 88% για τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Επιπλέον, τα στοιχεία του Οκτωβρίου για τα νησιά δείχνουν μείωση των ροών κατά 99% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ η αντίστοιχη μείωση για τον Νοέμβριο ανέρχεται σε 97%.

Μηταράκης: Θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας

Σε δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επισημαίνει ότι «η κατακόρυφη μείωση των μεταναστευτικών ροών, στο ίδιο διάστημα που άλλες χώρες καταγράφουν σημαντική αύξηση, αποδεικνύει τη συστηματική προσπάθεια της χώρας μας να καταπολεμήσει τα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Προσπάθεια που μας επιτρέπει να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης σε ολόκληρη τη χώρα».

Όπως προσθέτει, «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας, με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες».

Πηγή: ΑΜΠΕ