H μπάλα ποδοσφαίρου, ζωγραφισμένη στα κόκκινα και λευκά χρώματα της ομάδας του Ολυμπιακού, κύλησε δίπλα στις καλογυαλισμένες Hermes μπότες. Ο μεγαλοεφοπλιστής, μεγαλογαιοκτήμων Ντίντης Ευπαλίδης άγγιξε με την άκρη του χειροποίητου, δερμάτινου μαστιγίου ιππασίας τη στρογγυλή θεά, «τυλιγμένη» στις αποχρώσεις του πάθους και της αθωότητας.

Ο παιδικός μου φίλος έμοιαζε ήρεμος και ευτυχής μέσα στους τεράστιους, υπαίθριους χώρους της αγροικίας του στο Μαρκόπουλο. Ο κ. Ευπαλίδης μετακόμισε αμέσως μετά την έναρξη του δεύτερου lockdown στο ράντσο του στα Μεσόγεια. Κοίταξα με προσοχή γύρω. Η αλήθεια είναι ότι η πανέμορφη αυτή ιδιόκτητη περιοχή, κυριολεκτικά πνιγμένη στο πράσινο, με τα υπερήφανα άλογα να «κυκλοφορούν» σε έναν ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο, θύμιζε ράντσο στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ ή ακόμη καλύτερα το εκπληκτικό Buenos Aires Polo Club στην Αργεντινή. Τα καθαρόαιμα άλλωστε του κτήματος έχουν καταγωγή από την Αργεντινή.

Ο εκκεντρικός αλλά πάντα προσεκτικός στις αγορές του ship owner, γνώριζε από μικρό παιδί εξαιρετική ιππασία. Τα άλογα είχαν φθάσει από τη χώρα της Νότιας Αμερικής κάτω από «ειδικές ατμοσφαιρικές συνθήκες» ώστε να μην υπάρξει καμία ταλαιπωρία για αυτά. Oh! Sweet, sweet Ντίντη. Ο μεγαλοεφοπλιστής μεγαλογαιοκτήμων ήταν πάντα ένας μεγάλος φιλόζωος. Στη συνέχεια έγινε μέλος στα σημαντικότερα και πλέον ακριβά clubs ιππασίας στον πλανήτη. Η επίσκεψη σε Polo clubs στο Λονδίνο, στο Βέλγιο, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στο Μπουένος Αϊρες αλλά και στη Νέα Υόρκη είναι μια αγαπημένη συνήθεια για εκείνον.

Ακριβώς όπως αυτές σε private golf clubs και members clubs για τη νυχτερινή του διασκέδαση. (Τα πλέον χρυσοφόρα και exclusive θα «ανακαλύψετε» στις σελίδες του BHMAgazino-Special Issue-Christmas Wishes, το οποίο έρχεται, φθάνει την επόμενη Κυριακή 6 Δεκεμβρίου για να σας… πάρει το μυαλό. Ενα τεύχος 100 σελίδων γεμάτο γοητεία, λάμψη, αποκλειστικότητες. Ο,τι καλύτερο έχετε δει μέχρι τώρα…)

Γλυκιά μελαγχολία, ο Ωνάσης, το «Faena»…

Η γλυκιά μελαγχολία της Αργεντινής. Τα χρώματα που αλλάζουν χαρίζοντας μαγευτικές στιγμές. Κοντά σε κτίρια σε στυλ vintage, πάντα εμβληματικά. Buildings που θυμίζουν τις χρυσές εποχές της Argentina. Η όπερα και τα μεγάλα θέατρα με τα πανύψηλα, ζωγραφισμένα ταβάνια που επισκεπτόταν η Εβίτα Περόν ή οι κάποτε ισχυρές ναυτιλιακές επιχειρήσεις που φιλοξένησαν στα πρώτα του βήματα τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Ο Ari the Greek συνδέθηκε ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του με την Αργεντινή. Δεν ξέχασε ποτέ ότι στη συγκεκριμένη χώρα έβαλε τα θεμέλια της ναυτιλιακής του αυτοκρατορίας. Ο έλληνας μεγιστάνας έφτασε φτωχός στην Αργεντινή για να εργαστεί (τότε η χώρα ήταν ακόμα δυνατή), ο Ντιέγκο Μαραντόνα, γεννημένος σε φτωχογειτονιά του Μπουένος Αϊρες ονειρευόταν να «ξεφύγει», δείχνοντας την αξία του σε μεγάλους ποδοσφαιρικούς συλλόγους του πλανήτη.

Ο θάνατος του Μαραντόνα πριν από λίγα εικοσιτετράωρα μας οδηγεί σε ένα νοερό ταξίδι στην Αργεντινή. Ενα κράτος το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει εδώ και πολλά χρόνια από τα σοβαρότατα οικονομικά του προβλήματα. Τα private clubs ιππασίας και τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία όπως το «Faena Luxury Hotel» («αδελφάκι» του δημοφιλέστατου στο Μαϊάμι) και το «Alevar Palace Hotel» είναι για ξένους επισκέπτες με χοντρά πορτοφόλια…

Σούσι delivery, Vauthier, η εμφάνιση στην Αθήνα…

Βυθίζω τα ξύλινα, χειροποίητα ξυλάκια του «Zuka» σε μια δροσερή σαλάτα. Δίπλα ακριβώς, πικάντικα νουντλς, ρολάκια με σούσι, συνοδευτικές σος, όλα μέσα σε κομψές συσκευασίες. Το εστιατόριο που άνοιξε πριν από έναν χρόνο περίπου στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου παλιά ήταν το ιστορικό club «Καλούα», έχει προχωρήσει τώρα (λόγω πανδημίας, δεν είναι άσχημο όμως να το κρατήσει και μετά) σε υπηρεσίες delivery. Είναι ευχάριστο μέσα στην γκρίζα, μελαγχολική ατμόσφαιρα να δοκιμάζω γαστρονομικές δημιουργίες του αγαπημένου μου resto με ασιατικές και άλλες αναφορές. Καθισμένη στο σαλόνι. Νιώθω σαν να έχω κάνει νυχτερινή έξοδο. Ετσι όπως γινόταν μέχρι πριν από μερικούς μήνες. Η λαμπερή ατμόσφαιρα πριν από τις γιορτές, το αστραφτερό φόρεμα του Alexandre Vauthier, τα ασημένια Ferretti booties, το κόκκινο λιπ-γκλος. Αυτά τώρα ανήκουν στο παρελθόν. Τουλάχιστον για αυτή τη χρονιά. Ας ελπίσουμε στο καλύτερο και ας συνεχίσουμε το νοερό ταξίδι στην Αργεντινή!

Ο Μαραντόνα, ο Ωνάσης, η Χριστίνα, που, τι παράξενο αλήθεια, έφυγε από τη ζωή στη χώρα που αγάπησε και ξεκίνησε τους χρυσούς επαγγελματικούς του δρόμους ο πατέρας της. Η στενή φίλη της Χριστίνας Ωνάση, Μαρίνα Ντοδέρο-Τσολμεκτσόγλου, ιδιοκτήτρια της βίλας (σε προάστιο του Μπουένος Αϊρες) όπου βρέθηκε πριν από 32 χρόνια η χρυσή κληρονόμος νεκρή, βρισκόταν μέχρι πριν από λίγο καιρό στην Αθήνα. Φίλοι οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στην Αργεντινή πριν από την καραντίνα έλεγαν ότι στον μόνο τομέα που η χώρα γνωρίζει ανάπτυξη και κάνει σοβαρές εξαγωγές είναι στα εικαστικά και στα καθαρόαιμα.

Ο μαρξιστής Berni, οι έλληνες συλλέκτες, οι τρελές αγορές

Η θεραπαινίς Καντελάρια έχει μετακομίσει προσωρινά στο κινηματογραφικού τύπου ράντσο του κ. Ευπαλίδη στο Μαρκόπουλο. Στο κεντρικό σαλόνι με θέα το πάτιο, όπου έχει στρωθεί τραπέζι με αργεντίνικα κρεατικά, σάλτσες βατόμουρο και κρασιά επίσης από τη χώρα της Νότιας Αμερικής, είναι κρεμασμένος ένας πίνακας του μεγάλου Antonio Berni.

Η τέχνη του Antonio Berni δίπλα στην εργατική τάξη

Ο Ντίντη Ευπαλίδης παρακολουθεί το βλέμμα μου. Ερχεται δίπλα μου. «O Berni γεννήθηκε στην πόλη Ροζάριο της Αργεντινής» μου λέει. «Εκεί όπου γεννήθηκε και ο Τσε Γκεβάρα… Αργότερα μετανάστευσε στο Παρίσι όπου ασπάστηκε τον μαρξισμό» συμπληρώνει. Οι μορφές του Berni δημιουργούν δυνατά συναισθήματα. Σήμερα οι πίνακές του πωλούνται σε υψηλές τιμές. Ο μεγαλοεφοπλιστής – μεγαλογαιοκτήμων μου εξομολογείται ότι γνωστός πλοιοκτήτης, ο οποίος έχει αγοράσει σπίτι στη Μακρυνίτσα Πηλίου, απέκτησε πρόσφατα έργο του Antonio Berni. Δίπλα στο τεράστιο, ξύλινο, χειροποίητο τραπέζι βρίσκεται ένα βελούδινο κουτί. Το ανοίγω προσεκτικά. Τα faux bijoux με την υπογραφή Etro έχουν αγοραστεί μέσω net-a-porter. Το πιο ίσως ενημερωμένο fashion site στον κόσμο για μοναδικές αγορές κάνει τρελά κέρδη τον καιρό της πανδημίας. Πληροφορούμαι ότι πανάκριβες boutiques στο Κολωνάκι και στην Κηφισιά κάνουν το ίδιο.

Διαμάντια, επενδύσεις, το σπίτι στο Πόρτο Χέλι

Ενα κολιέ γεμάτο πανάκριβα μπριγιάν, το οποίο ήταν μέρος της πλούσιας συλλογής της Ταμάρα Εκλεστόουν (αξίας 2,5 εκατ. στερλινών), φορούσε σε φωτογραφικό στιγμιότυπο μια ρουμάνα εργάτρια του sex.

Η κόρη του «μπαμπά της Formula 1», η οποία διατηρεί μυθικής χλιδής κατοικία στο Λονδίνο, συνεχίζει να αγοράζει μέσω Διαδικτύου πανάκριβα μπιζού. Επιλέγει μάλιστα το ίδιο κοσμηματοπωλείο με σύζυγο έλληνα επιχειρηματία, η οποία βάφει την κόμη της με μπογιά blue-black. Παρέα φίλων της στην Courchevel πριν από έναν χρόνο, παρακολουθούσαν άναυδοι τη βαφή να «τρέχει» στα μάγουλά της. Ετσι όπως του «νευρικού», σκληροτράχηλου δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ.

Η γυναίκα επιμένει να βάφει μόνη τα μαλλιά της. Κάνει επενδύσεις σε ογκώδη μπιζού, θεωρεί όμως τους hair stylist… πολύ ακριβούς. Η κυρία με την blue-black κόμη, πληροφόρησε τον Ντίντη ότι εν μέσω πανδημίας πουλήθηκε στην τιμή των 20 εκατομμυρίων ευρώ λαμπερή κατοικία στο Πόρτο Χέλι…