Επισήμως πτώχευση κήρυξε ο βρετανικός όμιλος μόδας Arcadia, του επιχειρηματία Φίλιπ Γκριν, θέτοντας σε κίνδυνο πάνω από 13.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στη χώρα που έπεσε «θύμα», σε αυτό το βαθμό, της πανδημίας COVID-19 μέχρι στιγμής.

Ο όμιλος απέτυχε να εξασφαλίσει δάνειο 30 εκατομμυρίων λιρών για να καλύψει την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετώπιζε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Deloitte ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι έχει οριστεί διαχειριστής της Arcadia και θα αναζητήσει αγοραστές για τα εμπορικά σήματα του ομίλου: Topshop, Topman, Dorothy Perkins, Wallis, Miss Selfridge, Evans, Burton και Outfit.

«Πρόκειται για απίστευτα λυπηρή μέρα για όλους τους συναδέλφους μας, καθώς και τους προμηθευτές μας και τους πολλούς άλλους ενδιαφερόμενους. Ο αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του αναγκαστικού κλεισίματος των καταστημάτων μας για παρατεταμένες περιόδους, έχει επηρεάσει σοβαρά τις συναλλαγές» δήλωσε ο Ian Grabiner, Διευθύνων Σύμβουλος της Arcadia.

Σημειώνεται πως ο όμιλος διατηρεί 444 καταστήματα στην Βρετανία και 22 στο εξωτερικό.

Τη βαθιά θλίψη για αυτή την εξέλιξη εξέφρασε και ο υπουργός Επιχειρηματικότητας της Βρετανίας, Άλοκ Σάρμα, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θα στηρίξει όσους επηρεάζονται.

Δεν θα γίνουν απολύσεις άμεσα

Σύμφωνα με την Deloitte, τα καταστήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ δεν πρόκειται να ανακοινωθούν απολύσεις άμεσα.

«Θα αναζητήσουμε γρήγορα προτάσεις ενδιαφέροντος και αναμένουμε να βρούμε έναν ή περισσότερους αγοραστές για να διασφαλίσουμε το μέλλον επιχειρήσεων» δήλωσε ο Matt Smith.

Ο όμιλος απέρριψε τη Δευτέρα την προσφορά δανείου «διάσωσης» από την ανταγωνίστρια Frasers, του Μάικ Άσλεϊ, ύψους έως και 50 εκατ. στερλινών.

Οι πιστωτές του ομίλου είχαν εγκρίνει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης το προηγούμενο έτος, το οποίο περιλάμβανε μειώσεις δαπανών και κλείσιμο καταστημάτων, η ανάσα που πρόσφερε όμως ήταν μόνο προσωρινή.