«Το brand name «Ελλάδα», έχει δυναμώσει στο διεθνές στερέωμα και προκαλεί θετικούς συνειρμούς δημιουργώντας προϋποθέσεις όχι μόνο για την αντιστροφή του brain drain, αλλά και για εν δυνάμει brain gain. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι ίσως στο καλύτερο επίπεδο που έχουν υπάρξει ποτέ, γεωπολιτικά, όσο και οικονομικά».
Τα παραπάνω εξέφρασε μιλώντας στο Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνο – Αμερικανικό Επιμελητήριο ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλο, ένα καινούργιο, πιο ανταγωνιστικό, παραγωγικό μοντέλο έχει αρχίσει να διαμορφώνεται. Η συγκυρία μας ώθησε να επιταχύνουμε αισθητά τον ψηφιακό μετασχηματισμό μας. Η στρατηγική πράσινης ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει η ΕΕ, φέρνει ευκαιρίες για την Ελλάδα. Οι επενδύσεις έχουν καθαρά αυξητική τάση, από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών. Οι πόροι που προγραμματίζεται να εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια θα τις ενισχύσουν.
Οπως τόνισε, η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να ανήκει στους κερδισμένους της επόμενης μέρας αλλά προέχει  να διαχειριστούμε την κρίση με τρόπο που να διασφαλίζει και την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική συνοχή.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, πως πρέπει να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις, στο πνεύμα της ολιστικής αντιμετώπισης της Επιτροπής Πισσαρίδη, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τις παθογένειες του παρελθόντος και ευθυγραμμιζόμενοι με τις επιταγές των κοσμογονικών αλλαγών που επιτελούνται στον κόσμο.
Οπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, οφείλουμε  να αγκαλιάσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη, να φέρουμε τις επιχειρήσεις πιο κοντά στην κοινωνία και στο εκπαιδευτικό σύστημα, αναδεικνύοντας την επιχειρηματικότητα ως δύναμη θετικής αλλαγής. Να εστιάσουμε στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων μας, στη συστηματική ικανότητα να καινοτομούμε, στην εξωστρεφή ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και των υπηρεσιών μας.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ  υποστήριξε πως πρέπει να αναπτύξουμε τη σχέση με τις ΗΠΑ, χτίζοντας με την επερχόμενη κυβέρνηση πάνω στις επιτυχίες του πρόσφατου παρελθόντος, τα πολλαπλά κοινά συμφέροντα που έχουν οι χώρες μας, το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχουν έμπρακτα δείξει οι αμερικανικές επιχειρήσεις και τις στενές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα.