Τις ονόμασαν «πορείες για τις συνταγματικές ελευθερίες» παντού, σε ολόκληρη τη χώρα. Σε 500.000 άτομα υπολογίζουν το σύνολο των διαδηλωτών το Σάββατο οι διοργανωτές, με 200.000 μόνο στο Παρίσι. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ήταν συνολικά 133.000 έτομα, από τους οποίους περίπου 46.000 στο Παρίσι. Αναμφισβήτητα πρόκειται πάντως για την πλέον μαζική κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων.

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας επεμβαίνουν το βράδυ του Σαββάτου

«Είναι ο λαός της ελευθερίας που διαδηλώνει, για να πει στην κυβέρνηση ότι δεν θέλει το νόμο της για την καθολική ασφάλεια, ότι αρνείται τη γενικευμένη επιτήρηση και τα ντρόουνς, ότι θέλει να μαγνητοσκοπεί και δημοσιοποιεί τις παρεμβάσεις των αστυνομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά το συντονιστικό όργανο των δημοσιογραφικών συνδικάτων και των ενώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα (StopLoiSécuritéGlobale).

Επεισόδια στη Βαστίλλη

Σύμφωνα με τους διοργανωτές περίπου 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Βαστίλης

Στη γαλλική πρωτεύουσα η πορεία ήταν ειρηνική έως τις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου, οπότε οι διαδηλωτές έφθασαν στην πλατεία της Βαστίλης. Εκεί αναμείχθηκαν ταραξίες και ξεκίνησαν εκτεταμένα επεισόδια με φωτιές, σπασμένες βιτρίνες, άγριο ξυλοδαρμό και λύσσα και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν διαδηλωτές και αστυνομικοί και να γίνουν 81 συλλήψεις.

Για λίγα λεπτά επικράτησε χάος. Τα πλακάτ διαμαρτυρίας με τη φωτογραφία του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έγραφαν «Νταρμανέν έξω- OUT». Όμως πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιόνται εάν τέτοια επεισόδια ζημιώνουν τελικά τον υπουργό, ή μήπως θα μπορούσαν και να τον ενισχύσουν τελικά στην επιμονή του να διατηρήσει τον διαμφισβητούμενο νόμο για την καθολική ασφάλεια και την προστασία των αστυνομικών.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι