Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, 18 Νοεμβρίου, 10 γυναίκες, νοσηλεύτριες με εξειδίκευση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, από τα νοσοκομεία της Κρήτης προσγειώνονταν στη Θεσσαλονίκη. Η αποστολή τους ήταν να συνδράμουν στο δύσκολο έργο των συναδέλφων τους στις ΜΕΘ.

Αυτές οι 10 γυναίκες από την Κρήτη ήταν οι πρώτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια για να στελεχώσουν για δύο εβδομάδες τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οπως δήλωσαν στα τηλεοπτικά συνεργεία που τις περίμεναν στο αεροδρόμιο, πήραν αυτή την απόφαση χωρίς δεύτερη σκέψη, υπογραμμίζοντας ότι είναι καθήκον τους να συνεισφέρουν στη μάχη που δίνει η Βόρεια Ελλάδα με την COVID-19.
Ανάμεσά τους είναι και η κυρία Ευαγγελία Αποκορωνιωτάκη από το Γεράνι Ρεθύμνου. Αφησε πίσω την οικογένειά της και επί 10 μέρες τώρα εργάζεται στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Ο 15χρονος γιος της, Φανούριος, αισθάνεται πολύ υπερήφανος για τη μητέρα του. «Η μητέρα μου δουλεύει πάρα πολλά χρόνια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Ρέθυμνο» λέει στο «Βήμα». «Από την πρώτη στιγμή μάς έλεγε να προσέχουμε. Να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό αμέσως μόλις πιάσουμε κάτι, να φοράμε σωστά τη μάσκα μας και να μην την πειράζουμε συνέχεια. Γενικά προσπαθούσε, όσο πιο πολύ γινόταν, εφόσον είχε έρθει σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού, να κρατάει κάποιες αποστάσεις στο σπίτι φορώντας τη μάσκα της μην τυχόν και μας μεταδώσει κάτι» αναφέρει ο μαθητής της Α’ Γυμνασίου.

«Τη στηρίζουμε όλοι»

Οταν την ειδοποίησαν για να πάει στη συμπρωτεύουσα ο 15χρονος ήταν παρών. «Θυμάμαι να σηκώνει το ακουστικό, να της το ανακοινώνουν και μετά να μας το λέει. Με το που το ακούσαμε, της είπαμε να κάνει ό,τι πιστεύει πως είναι σωστό και θεωρώ πως το έκανε. Είμαι περήφανος που πήρε αυτή την απόφαση. Δεν είναι εύκολο για έναν γονιό να αφήσει την οικογένειά του, αλλά το κάνει για να βοηθήσει τους συνανθρώπους της» περιγράφει ο 15χρονος.
Στην καθημερινότητά τους δεν έχει αλλάξει κάτι, γιατί όπως λέει όλοι βοηθούν, με την αδελφή του λίγο περισσότερο. Μιλούν καθημερινά στο τηλέφωνο, όπου εκείνη τους επισημαίνει συνεχώς να προσέχουν, διότι στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι πολύ ζόρικα. «Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή. Τη στηρίζουμε όλοι, της στέλνουμε θετική ενέργεια και της ευχόμαστε καλή δύναμη» λέει ο 15χρονος.
Η κυρία Αποκορωνιωτάκη αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επιστρέψει στο σπίτι της, εκείνο που εύχεται ο γιος της είναι να γυρίσουν και οι 10 νοσηλεύτριες πίσω υγιείς, αλλά και οι νοσούντες να κερδίσουν τη μάχη με την COVID-19 και να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.