Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της όγδοης αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις αναμένεται να εκφράσει σήμερα το Eurogroup, δίδοντας το «πράσινο φως» για την επιστροφή μέρους των κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) που κατέχουν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος ύψους 767 εκατ. ευρώ.

Η έγκριση της δόσης συζητήθηκε στο Euroworking Group της προηγούμενης εβδομάδας με τα στελέχη της Κομισιόν να αποφαίνονται ότι υπάρχει πολύ καλή πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, με καθυστερήσεις σε κάποια πεδία οι οποίες θεωρούνται κατανοητές λόγω της πανδημίας.

Η Ευρωομάδα θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 3 το μεσημέρι.

Αρχικά το συμβούλιο θα ενημερωθεί για την έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την ευρωζώνη και το πως αποτιμά το Ταμείο τις προοπτικές και τις προκλήσεις για την οικονομία της ζώνης του ευρώ λόγω του κοροναϊού.

Η Ελλάδα δεν είναι το μόνο θέμα στη σημερινή ατζέντα του Eurogroup. Ασχολείται με την πορεία άλλων κρατών μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και με την αναθεώρηση του ESM και με το τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, σήμερα και αύριο θα συζητηθούν και οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών, αλλά και η διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Αποτιμώντας έτσι τις πληγές της πανδημίας, αλλά και τα περιθώρια που υπάρχουν στα κράτη-μέλη για πρόσθετα μέτρα στήριξης.