Η δολοφονία κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν απειλεί να προκαλέσει νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ο αποκαλούμενος και εγκέφαλος της ιρανικής ατομικής βόμβας σκοτώθηκε χθες σε ενέδρα κοντά στην Τεχεράνη. Οι δράστες παραμένουν άγνωστοι αλλά η κυβέρνηση του Ιράν «δείχνει» το Ισραήλ και απειλεί με αντίποινα. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού οι πρεσβείες του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο.

Η δολοφονική επίθεση εναντίον του κορυφαίου Ιρανού επιστήμονα έγινε στα περίχωρα της Τεχεράνης. Οι δράστες πυροδότησαν βόμβα και γάζωσαν με σφαίρες το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ μαζί με τους σωματοφύλακες του. Ο 59χρονος επιστήμονας υπέκυψε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.

Θεωρείται ο αρχιτέκτονας του απόρρητου προγράμματος του Ιράν για την παραγωγή ατομικής βόμβας. Είχε μάλιστα κατονομασθεί δημοσίως από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αλλά και τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία και ορκίζονται εκδίκηση.

Η δολοφονία απομακρύνει για κάποιους την πιθανότητα επιστροφής της Ουάσιγκτον στην πυρηνική συμφωνία του 2015, από την οποία είχε μονομερώς αποχωρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να επανεξετάσει τις σχέσεις με την Τεχεράνη.

Στο τεταμένο αυτό κλίμα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Νίμιτς» επιστρέφει στον Περσικό Κόλπο. Το Πεντάγωνο λέει ότι δε σχετίζεται με τη δολοφονία του ιρανού επιστήμονα, αλλά με την αποχώρηση ενός μέρους των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA