H πανδημία βρίσκεται σε πλήρη έξαρση αλλά η κυβέρνηση από τώρα σχεδιάζει τη μερική άρση του lockdown για την περίοδο των Χριστουγέννων. Ο σχεδιασμός αυτός, δεδομένων των σημερινών συνθηκών, ενέχει πολύ ρίσκο αλλά η κυβέρνηση εκτιμά πως με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, έως τότε τα κρούσματα θα έχουν μετριαστεί, οι ΜΕΘ θα έχουν αποσυμφορηθεί και οι αρμόδιοι επιστήμονες θα δώσουν το πράσινο φως για να ανοίξουν δειλά-δειλά εμπορικά καταστήματα και εστίαση.

Ο λόγος είναι καθαρά οικονομικός. Την περίοδο των Χριστουγέννων αλλάζουν χέρια προϊόντα και αγαθά αξίας περί τα 30 δισ. ευρώ. Ενα δυσθεώρητο ποσό που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιθυμεί να «πέσει» στην αγορά. Οι αρχικές εκτιμήσεις για απώλειες 50 δισ. από την πανδημία από τον τζίρο των επιχειρήσεων στις οποίες προέβησαν τα τμήματα αναλύσεων των τραπεζών φάνταζαν υπερβολικές όταν κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, αλλά ήδη στο 9μηνο Ιανουάριος  – Σεπτέμβριος οι απώλειες από τα έσοδα των επιχειρήσεων φτάνουν τα 35 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για στοιχεία της  Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που υπολόγισε ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων το 9μηνο του 2020 κατήλθε στα 194 δισ. ευρώ από 229 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος του 2019.

Ακριβώς 35 δισ. ευρώ έχασαν οι επιχειρήσεις αυτό το διάστημα που περιλαμβάνει και το τρίτο τρίμηνο του έτους, το οποίο πήγε καλύτερα από το δεύτερο τρίμηνο, διάστημα που είχαμε το πρώτο lockdown. Ως εκ τούτου, οι εφιαλτικές προβλέψεις για 50 δισ. «χασούρα» μπορεί να επαληθευτούν, δεδομένου ότι από το τέλος του 9μήνου έχει προκύψει ένας «συμπαθητικός» – σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς – Οκτώβριος και ένας καταστροφικός Νοέμβριος.

Οπότε πρώτο μέλημα του οικονομικού επιτελείου – αν επέλθει ύφεση στα κρούσματα της Covid – είναι τα ανοικτά μαγαζιά τα Χριστούγεννα, καθώς είναι αδύνατον μόνο με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών καταστημάτων και την τροφοδιανομή (delivery) να διατηρηθεί η όποια ζήτηση. Ολοι επιθυμούν μια «ζεστή» αγορά που θα προσφέρει πάλι εργασία, δυνατότητα πληρωμής υποχρεώσεων και έσοδα για τα κρατικά ταμεία.