Πώς μετατρέπεται μια «καλή ιδέα» σε βιώσιμη επιχείρηση; Καλώς ή κακώς η «γείωση» μιας δημιουργικής έμπνευσης στην πραγματικότητα, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Για αυτό και έχουν τόσο μεγάλη σημασία πρωτοβουλίες όπως το Ignite Ideas, που από το 2018 υλοποιείται από τη Nestlé Ελλάς με την υποστήριξη του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέσα από το πρόγραμμα, νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν στην πράξη τις ιδέες τους – και να κάνουν το πρώτο βήμα για τη δική τους, επιτυχημένη επιχείρηση.

Ένα τανγκό για δύο

Επιχειρηματικές ομάδες, νεοφυείς επιχειρήσεις, επιστήμονες και ερευνητές, καλούνται κάθε χρόνο από τη Nestlé Ελλάς να μοιραστούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα ή καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν συλλάβει. Από την πλευρά της, η εταιρεία υποστηρίζει τους νέους επιχειρηματίες στην προσπάθειά τους να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε βιώσιμες επιχειρήσεις, ικανές να αφήσουν θετικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Άνθρωποι της Nestlé Ελλάς, από όλα τα τμήματα της εταιρείας και με διαφορετικές μεταξύ τους ειδικότητες, αναλαμβάνουν το ρόλο του μέντορα, του εκπαιδευτή ή του συμβούλου και δείχνουν στις ομάδες το δρόμο για την υλοποίηση των ονείρων τους. Η τεχνογνωσία, η διεθνής εμπειρία και οι ευρείες γνώσεις για την αγορά που μοιράζονται με τους συμμετέχοντες, «αποζημιώνονται» από τη δημιουργικότητα, τον ενθουσιασμό και τις φρέσκες ιδέες των ομάδων.

Από τη θεωρία στην πράξη

Στόχος του προγράμματος, είναι η διαπίστωση των δυνατοτήτων εφαρμογής των ιδεών των ομάδων σε πραγματικές συνθήκες. Η υλοποίησή του περνά από τρεις φάσεις. Οι ομάδες αξιολογούνται και καλούνται να επιβεβαιώσουν το Proof of Concept που παρουσίασαν, δοκιμάζοντάς το σε πραγματικό περιβάλλον. Στη συνέχεια, η επιχειρηματική τους ιδέα θα πρέπει να κριθεί και από την επιστημονική επιτροπή του προγράμματος.

Η διαδικασία είναι αναμφίβολα απαιτητική. Όμως σε κάθε βήμα έχουν στο πλευρό τους ανθρώπους της Nestlé Ελλάς, που τους καθοδηγούν με την πλούσια γνώση και εμπειρία που διαθέτει ο καθένας στον τομέα του – αλλά και με βάση τις ξεχωριστές ανάγκες της κάθε ομάδας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, κύριος Νίκος Εμμανουηλίδης:

«Η υποστήριξη των νέων και της νεανικής επιχειρηματικότητας αποτελούν προτεραιότητα για την εταιρία μας. Μέσω του προγράμματος ανοιχτής καινοτομίας Ignite Ideas μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε τις πρωτοπόρες ιδέες νεοφυών ελληνικών επιχειρήσεων σε τομείς που σχετίζονται με τη δραστηριότητά μας και να τους παρέχουμε εφόδια και εργαλεία που θα τις ενδυναμώσουν και θα τις βοηθήσουν να εξελιχθούν και να πετύχουν τους στόχους τους. Το πρόγραμμα Ignite Ideas αποτελεί για εμάς πηγή έμπνευσης, συνέργειας, καλλιέργειας διαφορετικού τρόπου σκέψης και ανταποκρίνεται στην επιδίωξη μας για την υποστήριξη των νέων και την ανάδειξη της καινοτομίας»

Χαιρετίζοντας την φετινή διοργάνωση, η κυρία Μαριάννα Γαλάνη, Project Manager του ACEin του ΟΠΑ, τόνισε:

«Το στοίχημα για εμάς είναι μέσα από το πρόγραμμα να αναπτυχθούν proof-of-concepts, προϊόντα και υπηρεσίες που θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία τόσο στην εδραιωμένη επιχείρηση και στους πελάτες της όσο και στην startup».

Νέοι δρόμοι προς τη βιωσιμότητα

Το εκ των συνθηκών διαφορετικό φετινό Ignite Ideas, ήταν αφιερωμένο σε ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα της εποχής μας – και κεντρική προτεραιότητα της Nestlé Ελλάς: Τη βιωσιμότητα. Ακόμη και αν οι συναντήσεις πραγματοποιούνταν αυτή τη φορά ηλεκτρονικά, τριάντα έξι ομάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Nestlé Ελλάς και υπέβαλαν τις πρωτοποριακές προτάσεις τους.

Με τις ιδέες τους να καλύπτουν όλο το φάσμα της βιώσιμης ανάπτυξης, από την κυκλική οικονομία στη συσκευασία προϊόντων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση σπατάλης τροφίμων, μέχρι τη βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές ή ακόμη και την εκπαίδευση σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να εντυπωσιάσουν την επιτροπή ακόμη και χωρίς τη φυσική τους παρουσία.

Sponsored by Nestlé