Τα βρετανικά νοσοκομεία ειδοποιήθηκαν να προετοιμαστούν για την έναρξη εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού εντός δεκαημέρου, με το προσωπικό του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας (ΝΗS) να είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, όπως αναφέρει η Guardian.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του NHS , τα νοσοκομεία της Αγγλίας θα μπορούσαν να παραλάβουν τις πρώτες προμήθειες εμβολίων της Pfizer, ως τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, καθώς η έγκριση του εμβολίου αναμένεται να δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Μας είπαν να περιμένουμε την άφιξη του εμβολίου ως τις 7 Δεκεμβρίου και να σχεδιάσουμε να εμβολιάσουμε το προσωπικό μας όλη εκείνη την εβδομάδα», δήλωσε επικεφαλής νοσοκομείου.

Όπως προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο, αρχικά μόνο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα είναι αυτό που θα εμβολιαστεί. Έτσί μπαίνει στον «πάγο» το αρχικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο, προτεραιότητα στους εμβολιασμούς θα είχαν και οι ηλικιωμένοι που ζουν σε μονάδες φροντίδας.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στις τάξεις των επικεφαλής σε δομές φροντίδας, οι οποίοι δηλώνουν πως αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για μία «προδοσία».

Όπως αναφέρει η Guardian, η φύση του εμβολίου της Pfizer είναι αυτή που οδηγεί σε αναπροσαρμογή της σειράς προτεραιότητας.

Η χημική σύνθεση του συγκεκριμένου εμβολίου απαιτεί, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, να υφίσταται περιορισμένο αριθμό μετακινήσεων. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να μεταφερθεί από τους γιατρούς στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή στα σπίτια αυτών.

Σε όσους ζουν στις προαναφερθείσες μονάδες ή είναι ηλικίας άνω των 80 ετών, αναμένεται να χορηγηθεί το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης/AstraZeneca, το οποίο αναμένεται να πάρει επίσης έγκριση κυκλοφορίας.

Σε αντίθεση με το εμβόλιο της Pfizer δεν απαιτείται να διατηρείται σε -70 με -80 βαθμούς κελσίου αλλά μπορεί να φυλάσσεται σε συνηθισμένα ψυγεία και να μεταφέρεται εύκολα από γιατρούς και νοσηλευτές στους τόπους κατοικίας των ηλικωμένων ανθρώπων.

Αεροπλάνα και εγκαταστάσεις σε ετοιμότητα

Στο μεταξύ όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η αεροπορική εταιρεία United Airlines ξεκίνησε πτήσεις charter στους τόπους φύλαξεις των εμβολίων της Pfizer για τη μεταφορά τους αμέσως μετά την λήψη της έγκρισης.

Η φαρμακευτική εταιρεία, στους ήδη υπάρχοντες αποθηκευτικούς χώρους ψύξης των εμβολίων στο Μίσιγκαν και το Βέλγιο, αναμένεται να προσθέσει αντίστοιχες εγκαταστάσεις και στο Γουινσκόνσιν και στην Καρλσρούη της Γερμανίας.