Από την εξέταση του γονιδιώματος που πραγματοποιήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) δεν προκύπτει μετάλλαξη του ιού του κοροναϊού στα γουνοφόρα ζώα (μινκ), όπως επιβεβαίωσε και με σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Στο μεταξύ, ενθαρρυντικά καταγράφονται τα αποτελέσματα των rapid tests που διενεργήθηκαν σήμερα στην Καστοριά, ενώ επισημαίνεται ότι θα ακολουθήσει αντίστοιχη διαδικασία αύριο στην Κοζάνη. Υπογραμμίζεται ότι στην επαναληπτική εξέταση συμμετέχουν ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι σε φάρμες γουνοφόρων ζώων και αντίστοιχα σε ξηραντήρια που λειτουργούν στη Δυτική Μακεδονία.

Ενας θετικός στον κορωνοϊό

Συγκεκριμένα, εισερχόμενοι στον τρίτο γύρο εξέτασης των απασχολουμένων στις μονάδες, τα νέα rapid tests που έγιναν σήμερα στην Καστοριά επιβεβαιώνουν το αποτέλεσμα της προηγούμενης εβδομάδας για μηδενική διασπορά του κοροναϊού στις φάρμες της περιοχής. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολος Τσούκας, στα 60 τεστ που διενεργήθηκαν σήμερα από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, βρέθηκε ένας εργαζόμενος θετικός στην covid-19, ο οποίος απασχολείται σε μονάδα που βρίσκεται ήδη υπό στενή παρακολούθηση από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ο ιός σε φάρμα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Τσούκα, τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που έγιναν σήμερα από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στους ιδιοκτήτες και τους εργαζομένους στα τέσσερα ξηραντήρια που λειτουργούν στην περιοχή έδειξαν θετικότητα στην covid-19 τεσσάρων ατόμων, σε σύνολο 97. «Πρόκειται για άτομα που απασχολούνται σε φάρμα που βρίσκεται υπό παρακολούθηση» επισήμανε, προσθέτοντας πως «τα αποτελέσματα συνολικά είναι άκρως ενθαρρυντικά, αφού δεν μας προέκυψε νέα εστία. Με τα μέτρα δεν που λαμβάνονται από τους επικεφαλής του κλάδου μας εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε νέες περιπέτειες».

Αρνητικά στην covid-19 παραμένουν τα μινκ σε φάρμα της Θεσσαλονίκης

Την ίδια ώρα, αρνητικά στην covid-19 παραμένουν τα γουνοφόρα ζώα που εκτρέφονται σε μονάδα που λειτουργεί εντός των ορίων του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος.

«Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΠΚΜ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την πορεία της υγείας των μινκ στην προαναφερόμνη μονάδα και οι έλεγχοι θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα έχουμε απρόοπτες εκπλήξεις» επανέλαβε ο κ. Μπάτος.

Στη συγκεκριμένη μονάδα εκτρέφονται περί τα 1.200 με 1.300 γουνοφόρα ζώα. Αν και δεν έχει άδεια λειτουργίας, η μονάδα λειτουργεί νομότυπα βάσει της νομοθεσίας για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υποχρεούται να αδειοδοτηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ