Αρκετοί είναι οι πολίτες που αναρωτιούνται πώς γίνεται να βρέθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό και κατά πόσο είναι αποτελεσματικό αυτό το εμβόλιο.

Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, απαντά με επιχειρήματα και δεδομένα στα ερωτηματικά που -ευλόγως- απασχολούν τους πολίτες, τονίζοντας ότι «κανένα εμβόλιο δεν θα εξασφαλίσει άδεια κυκλοφορίας, αν δεν είναι ασφαλές».

Απαντώντας σε ένα από τα πολλά «καυτά» ερωτήματα που έχει ο κόσμος για το εμβόλιο, ο κ. Μόσιαλος σημειώνει πως η μεγάλη πλειοψηφία των παρενεργειών συμβαίνουν στην πρώτη εβδομάδα μετά τη λήψη του εμβολίου.

Καθησυχάζει, ακόμη, αναφέροντας πως μέχρι να έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα θα έχουν περάσει 4-6 μήνες από την έναρξη των κλινικών δοκιμών και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

Πιο αναλυτικά, αναφέρει:

Πολλοί θα πουν πως έγινε και ανακαλύψαμε τα εμβόλια τόσο σύντομα; Μήπως κάτι περίεργο παίζει; Μήπως έγιναν εκπτώσεις…

Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Thursday, 26 November 2020

«Πολλοί θα πουν πως έγινε και ανακαλύψαμε τα εμβόλια τόσο σύντομα; Μήπως κάτι περίεργο παίζει; Μήπως έγιναν εκπτώσεις στις διαδικασίες ανακάλυψης και παραγωγής; H πρωτοφανής ταχύτητα της ανάπτυξης των εμβολίων δεν επιτεύχθηκε τυχαία ή με επιστημονικές εκπτώσεις.

Αντιθέτως, επιτεύχθηκε λόγω

• της ταχύτατης αποκωδικοποίησης της γενετικής σύστασης του ιού,
• της χρήσης των υπαρχουσών πλατφόρμων για το σχεδιασμό και την παραγωγή των εμβολίων, και της πρωτοφανούς εκδήλωσης συμμετοχής -από τον γενικό και όχι μόνο πληθυσμό- στις κλινικές δοκιμες,
• των τεράστιων επενδύσεων για τις κλινικές δοκιμές,
• της έναρξης της παραγωγής των εμβολίων – πριν ακόμα δοθεί έγκριση αδειοδότησης (με μεγάλο οικονομικό ρίσκο για τις τις κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν την παραγωγή και τις εταιρείες).

Κανένα εμβόλιο δεν θα πάρει άδεια κυκλοφορίας αν δεν είναι ασφαλές. Τα εμβόλια δοκιμάζονται σε περισσότερους από 20.000 εθελοντές.

Η μεγάλη πλειοψηφία των παρενεργειών συμβαίνουν στην πρώτη εβδομάδα μετά τη λήψη του εμβολίου. Μπορεί να έχουμε παρενέργειες αργότερα; Ναι, μπορεί, αλλά η πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Και μέχρι να έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα θα έχουν περάσει 4-6 μήνες από την έναρξη των κλινικών δοκιμών και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

Κανένα εμβόλιο δεν θα εγκριθεί χωρίς να υπάρχουν στοιχεία 2 τουλάχιστον μηνών για την ασφάλεια του.

Όσον αφορά τις παρενέργειες των φαρμάκων, ας δούμε την παρακεταμόλη. Αν διαβάσετε τις σπάνιες ή ανεπιθύμητες ενέργειες που γράφει το χαρτάκι στη συσκευασία, θα δείτε πως είναι σπάνιες μεν, αλλά μπορεί να υπάρξουν. Αλλά παρ’ όλα αυτά παίρνουμε παρακεταμόλη, σωστά; Γιατί; Γιατί την έχουμε συνηθίσει και ξέρουμε ότι οι παρενέργειες είναι μικρές και σπάνιες».