«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον εξασφαλίσει συμβόλαια με έξι εταιρείες. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να έχουν εμβολιαστεί ήδη πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Υπάρχει επιτέλους φως στο τέλος του τούνελ», επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην Ευρωβουλή.

«Τα εμβόλια είναι σημαντικά, αλλά αυτό που μετράει είναι οι εμβολιασμοί. Τα κράτη μέλη πρέπει να ετοιμαστούν τώρα», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Εν ολίγοις: τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμαστούν επιμελητειακά για την ανάπτυξη εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων. Επειδή αυτό είναι το εισιτήριό μας για αυτήν την έξοδο από την πανδημία», ανέφερε.

Πόσο θα κοστίσουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Η ΕΕ φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη ποσότητα δόσεωνστον κόσμο. Σύμφωνα με τη γαλλική «Μοντ», οι 27 έχουν προπαραγγείλει 14 δισεκατομμύρια δόσεις για τα 447 εκατομμύρια των κατοίκων της – αντιστοιχούν δηλαδή 3,1 δόσεις ανά Ευρωπαίο, όταν ανά Αμερικανό αντιστοιχούν 3 και ακόμη λιγότερες ανά Ιάπωνα, ανά Ινδό και ανά Βραζιλιάνο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που συμμετείχε στις συνομιλίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να πληρώσει περισσότερα από 10 δισ. δολάρια για να εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις των υποψηφίων εμβολίων που αναπτύχθηκαν από την Pfizer-BioNTech και την CureVac.

Συμφωνήθηκε η ΕΕ να πληρώσει στις δύο εταιρείες 15,50 ευρώ ανά δόση για το υποψήφιο εμβόλιο κατά του Covid-19. Αυτό θα σήμαινε μια συνολική τιμή έως 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια) για 200 εκατομμύρια δόσεις, η οποία μπορεί να αυξηθεί σε 4,65 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν αγοραστούν άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι πληροφορίες για την τιμολόγηση, οι οποίες προηγουμένως δεν είχαν αποκαλυφθεί, επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ πληρώνει λιγότερα ανά δόση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αρχική προμήθεια του εμβολίου.

Ετσι φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε προνομιακή θέση. Σύμφωνα με τη σχετική λίστα του Duke Global Health Innovation Center, περισσότερες δόσεις ανά κάτοικο έχουν εξασφαλίσει μόνο οι Αυστραλοί (5,2), οι Βρετανοί (7,3) και οι Καναδοί (9,5).