Το επιχείρημα ότι «οι δραματικές εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη αποτελούν απόλυτη επιβεβαίωση πως η κυβέρνηση δεν είναι μόνο ανίκανη και ιδεοληπτική για τη δημόσια Υγεία αλλά και επικίνδυνη» αναμένεται να προτάξει σήμερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην τηλε-συνεδρίαση της Κ.Ο. θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με έμφαση τη διαχείριση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο πεδίο του ΕΣΥ κυρίως, ενώ θα επικρίνει με ένταση την κυβέρνηση και για τις κινήσεις της στην οικονομία.

«Εχει χαθεί ο έλεγχος»

Ο πρώην Πρωθυπουργός, θα υπογραμμίσει την καθυστέρηση στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και την αποψίλωση των δημόσιων νοσοκομείων που τελούν υπό κατάρρευση από την πίεση για να στείλουν γιατρούς και νοσηλευτές στις δύο επιταγμένες κλινικές. Η κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ότι «αντί για το αυτονόητο, την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ζούμε την επίταξη του Δημοσίου προς όφελος ιδιωτών».

Ο Αλ. Τσίπρας θα μιλήσει για πλήρη αποδιοργάνωση, θα σημειώσει ότι «έχει χαθεί ο έλεγχος» και πως η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις δραματικές εξελίξεις για την πανδημία. Δεν θα παραλείψει να αναφερθεί και στους πανηγυρισμούς από στελέχη της κυβέρνησης με αποκορύφωμα τον Άδωνι Γεωργιάδη, για τον οποίο από την Κουμουνδούρου λένε ότι «δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά χυδαία τυμβωρυχία και προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης του δράματος που έχουν δημιουργήσει».

Ο πρώην Πρωθυπουργός αναμένεται με την ομιλία του να δώσει τον τόνο της αντιπολίτευσης και να σκιαγραφήσει την πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση (ο ΣΥΡΙΖΑ επανακατέθεσε δύο τροπολογίες για δώρο Χριστουγέννων, εισόδημα έκτακτης ανάγκης), η οποία βαθαίνει κάθε μέρα και περισσότερο από τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως θα τονίσει.

Κριτική για τις ΜΕΘ

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση, για το εάν επικροτεί τους πανηγυρισμούς ενώ έχουμε 100 νεκρούς τη μέρα, ενώ θα επισημανθεί ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο με 211 θανάτους η Ελλάδα βρέθηκε στη δέκατη χειρότερη θέση παγκοσμίως θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της. «Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC τις τελευταίες 14 μέρες η Ελλάδα είναι η 17η χειρότερη στις χώρες ΕΕ σε θανάτους ανά πληθυσμό, έχοντας αφήσει πίσω της 14 χώρες που ως τα μέσα Οκτώβρη ήταν χειρότερες», λένε κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα από την ηγετική ομάδα λένε ότι ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση αρνείται επίταξη ΜΕΘ και μόνιμες προσλήψεις γιατρών, το ΕΣΥ είναι σε πλήρη κατάρρευση, στέκεται μόνο από υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών που δουλεύουν χωρίς ωράριο εδώ και έναν μήνα.

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να ενισχύσει το ΕΣΥ»

«Στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν την Ελλάδα δεύτερη από το τέλος σε επιπρόσθετες δαπάνες υγείας στην πανδημία και ο προϋπολογισμός που έχει περικοπές 600 εκατ. ευρώ στην Υγεία για το 2021 εν μέσω πανδημίας επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση δεν αδιαφορεί, ούτε είναι απλά ανίκανη» τονίζουν και συμπληρώνουν: «Από πολιτική επιλογή – ιδεοληψία δεν ενισχύει τη  Υγεία γιατί ενδιαφέρεται μόνο για ιδιωτικοποίησή της την επόμενη μέρα (ΣΔΙΤ κλπ). Ούτε μπορεί αλλά ούτε θέλει να ενισχύσει το ΕΣΥ. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μία κυβέρνηση που πιστεύει στην ανάγκη ισχυρού δημόσιου συστήματος Υγείας».

Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές της κυβέρνησης και την κατάσταση που υπάρχει στο ΕΣΥ, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην άμεση ενίσχυσή του και σε ένα πλάνο έμπρακτης αναγνώρισης της σημασίας του, μεταξύ άλλων με σημαντική αύξηση δαπανών για την Υγεία, μισθολογικές αυξήσεις και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Επίσκεψη στον «Γ. Γεννηματάς»

«Η χώρα βιώνει μια τραγωδία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», όπου συναντήθηκε χθες το πρωί με τη Διοίκηση και στη συνέχεια με εργαζόμενους του νοσοκομείου. Εκεί ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «το ΕΣΥ είναι ένα βήμα πριν τα όριά του», υπογραμμίζοντας ότι «οφείλουμε να το στηρίξουμε ουσιαστικά, να πάρουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την τραγική, δραματική κατάσταση, την τραγωδία αυτή που βιώνει η ελληνική κοινωνία».