Ενθαρρυντικά στοιχεία όπως η εντυπωσιακή ποσοστιαία μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική στο «ρεκόρ» του 15% του συνόλου της χώρας, η καθοδική πορεία του αριθμού των κρουσμάτων σε μεγάλες χώρες όπως η Ισπανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και άλλες, όπως η επερχόμενη πτώση των νέων διαγνώσεων στη χώρα μας προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων της πανδημίας αυτές τις δραματικές ώρες με την κατακόρυφη αύξηση των νεκρών στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες Κυριακή σημειώθηκε πρωτοφανής αριθμός αντιστοιχίας θανάτων με κρούσματα της τάξης των επτά νεκρών συνανθρώπων μας σε 100 διαγνώσεις. Κι αυτό γιατί η τάση μείωσης των νέων φορέων συνδυάζεται πλέον με αύξηση των θανάτων κάτι που αναμένεται να συνεχισθεί περίπου έως τα Χριστούγεννα. Αυξάνοντας εντυπωσιακά τα ποσοστά θνητότητας σχετικά με τα κρούσματα.

Ένα λοιπόν από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία του τελευταίου 48ωρου είναι ο σχετικά μικρότερος αριθμός κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Αττική που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 15-16,5 % του συνόλου.

Κι αυτό, όταν τον Σεπτέμβριο ή και στην αρχική φάση της πανδημίας είχε «μερίδιο» που άγγιζε το 70% του συνόλου της χώρας. Με τη Θεσσαλονίκη στα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει λιγότερα από δέκα κρούσματα και να αυτοπροσδιορίζεται ως “no covid-19” περιοχή. Τώρα παρατηρείται σχεδόν πλήρης αντιστροφή της κατάστασης.

Εν αναμονή μεγαλύτερης αποκλιμάκωσης

Επιπλέον, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα από την πρώτη φάση της καραντίνας υπολογίζεται ότι από το επόμενο 48ωρο θα υπάρξει μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, με περαιτέρω βελτίωση προς τις 30 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι η πτώση των κρουσμάτων θα οδηγήσει με καθυστέρηση 15 ημερών και στη σταδιακή μείωση και των θανάτων στη χώρα μας.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Ακόμη, από την ανάλυση των στοιχείων σε άλλες χώρες της Ευρώπης – σε σύγκριση το τελευταίο πενθήμερο με εκείνο 8-12 Νοεμβρίου – διαπιστώνεται ότι υπάρχει μείωση κατά 50% των κρουσμάτων στην Ισπανία, πτώση κατά 31% στη Γαλλία, κατά 15% στη Μεγάλη Βρετανία και στις μόνες χώρες που υπάρχει μικρή αύξηση είναι στην Ιταλία με 4% όπως και στη χώρα μας κατά 8%. Όμως η Ελλάδα συγκεντρώνει μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων (31) ανά 1000 κρούσματα όταν αυτός ο αριθμός ήταν στο πενθήμερο 8-12 , μόλις 20.

Επιπλέον η χώρα μας παρουσιάζει και μία από τις μεγαλύτερες κατά πληθυσμιακή αντιστοιχία θνησιμότητα με 38 θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους που είναι σαφώς μεγαλύτερος αυτών της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ μεγαλύτερο έχει μόνο η Ιταλία (56 νεκρούς στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα).

956 νεκροί από τις 5 Νοεμβρίου

Ενδεικτικό είναι τέλος ότι από τις 5 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 956 νεκροί με έναν ημερήσιο όρο 53 θανάτων ανά 24ωρο, σε μία τραγική όσο κι επιδεινούμενη κατάσταση που ίσως διαρκέσει δύο με τρεις εβδομάδες, ακόμη κι όταν τελειώσει το lockdown. Επιπλέον αν συνυπολογισθούν οι αριθμοί των διασωληνωμένων από τις 5 Νοεμβρίου, οι αριθμοί των ανθρώπων που έχασαν την μάχη με την ζωή στις ΜΕΘ παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των νοσηλευτών και των ιατρών, εκείνοι που εξήλθαν ευτυχώς από τις εν λόγω μονάδες υπολογίζεται ότι το τελευταίο 17ημερο έχουν εισέλθει στις ΜΕΘ περίπου 1000 ασθενείς κι από αυτούς τουλάχιστον 880 έως 900 διασωληνώθηκαν.

Δηλαδή κατά μέσο όρο εισέρχονται στις εν λόγω μονάδες 50 με 60 ασθενείς ανά 24ωρο με τάσεις διαρκώς αυξητικές τις τελευταίες ημέρες και το μεγαλύτερο ποσοστό του προβλήματος – περίπου 75-80% – να υπολογίζεται στη βόρειο Ελλάδα.