Αποτελεσματικό κατά 70% είναι το εμβόλιο που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες.

Το ποσοστό αυτό είναι, ωστόσο, πολύ χαμηλότερο από τα εμβόλιο που παρουσιάστηκαν από τη Pfizer και τη Moderna η αποτελεσματικότητα των οποίων φτάνει το 95%.

Στις έρευνες για το εμβόλιο της Οξφόρδης συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 εθελοντές, από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Υπήρχαν 30 περιπτώσεις Covid σε άτομα που είχαν δύο δόσεις του εμβολίου και 101 περιπτώσεις σε άτομα που έλαβαν εικονική ένεση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι λειτουργεί με προστασία 70%. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε στο 90% σε μια ομάδα εθελοντών, στους οποίους δόθηκε αρχική μισή δόση, ακολουθούμενη από πλήρη δόση, με διαφορά ενός μήνα. Όταν όμως έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών, η αποτελεσματικότητα έπεσε στο 62%.

Τα πλεονεκτήματα

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την AstraZeneca μπορεί να είναι πολύ πιο χαμηλά έναντι των άλλων δύο ανταγωνιστών του αλλά έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: Είναι πιο φθηνό και πιο εύκολο στην αποθήκευση και τη μεταφορά σε σχέση με τα άλλα δύο.

Ο καθηγητής διευθυντής της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης Αντριου Πόλαρντ και επικεφαλής ερευνητής δήλωσε ότι τα ευρήματα των κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι «έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που θα σώσει πολλές ζωές».

Η βρετανική κυβέρνηση έχει προπαραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης, αρκετές για να ανοσοποιήσουν 50 εκατομμύρια ανθρώπους.