Με την πανδημία να δείχνει τα δόντια της κατακυριεύοντας τη χώρα ολάκερη, τα νοσοκομεία να εξαντλούν τις δυνατότητές τους και τους πολίτες να αγωνιούν μην τους βρει το μεγάλο κακό, η όποια σεναριολογία φαντάζει άτοπη και άκαιρη. Οπως και φαντάζουν αστόχαστες οι πολλές προβλέψεις, αρμοδίων και μη, για τον χρόνο άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Ακούει και βλέπει ο κόσμος κυβερνητικά στελέχη να ανοίγουν ή να κλείνουν τη χριστουγεννιάτικη αγορά ανάλογα με την επαγγελματική σύνθεση του ακροατηρίου τους και εξεγείρεται. Γιατί απλούστατα αντιλαμβάνεται ότι όλα είναι τόσο ρευστά και αβέβαια που δεν μπορούν να υπάρξουν ασφαλείς προβλέψεις ειδικά για το ορατό μέλλον.

Ωστόσο τα σενάρια, της μιας και της άλλης πλευράς, δεν λείπουν.

Η κυβέρνηση, παρότι νιώθει έντονη πλέον την πίεση και την αμφισβήτηση από την έξαρση του πανδημικού φαινομένου και αποφεύγει, κατά το δυνατόν, τη δέσμευση και την έκθεση, επιμένει στη γραμμή του ευθύγραμμου σεναρίου. Σύμφωνα με τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, τα εμβόλια κάποια στιγμή – σχετικά γρήγορα, στις αρχές του νέου χρόνου κατά τις προβλέψεις τους – θα έλθουν και θα αρχίσουν να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα γιατροί, νοσηλευτές και ευπαθείς ομάδες, και έτσι η πανδημία σταδιακά θα αρχίσει να κάμπτεται από την προσεχή άνοιξη, με την ελπίδα να έχει ελεγχθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της τα μέσα και τα εργαλεία προκειμένου να ελέγξει την παρεπόμενη οικονομική ζημιά από μια ενδεχομένως πολύμηνη μάχη με τον κορωνοϊό και υπολογίζουν ότι προϊόντος του χρόνου θα διαμορφωθούν συνθήκες ταχείας ανάκαμψης, ικανές να καλύψουν την όποια πολιτική φθορά.

Υπολογίζουν βεβαίως στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στη σχετική προετοιμασία που γίνεται στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και της ανάδειξης των ευκαιριών που προσφέρει η χώρα στους δυνάμει επενδυτές, έλληνες και ξένους.

Επιπλέον εκτιμούν ότι μόλις επικρατήσουν διεθνώς προσδοκίες ελέγχου της πανδημίας ο κόσμος θα ξαναγίνει κινητικός και υπερκαταναλωτικός, οι οικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν ταχύτατα και η Ελλάδα θα έχει μια μεγάλη ευκαιρία αλματώδους ανάπτυξης. Και έτσι υπολογίζουν ότι το όποιο κόστος συσσωρευθεί στον καιρό της πανδημίας θα υπερνικηθεί, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να διατηρήσει την ηγεμονική της θέση.

Στην αντιπολίτευση, αντιθέτως, επιμένουν ότι παρατεινόμενο το παρόν περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας θα προκαλέσει μεγάλες φθορές στο κοινωνικό σώμα, θα κλονίσει τη θέση τόσο των εργαζομένων όσο και του πλήθους των αυτοαπασχολουμένων και των μικρεπιχειρηματιών, θα συσσωρεύσει δυσαρέσκεια και οργή, κλονίζοντας εν τέλει τη θέση και τη δυνατότητα της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης. Κατά την αντιπολίτευση οι αντιθέσεις θα διογκωθούν, οι ανισότητες θα διευρυνθούν και οι εντάσεις θα πολλαπλασιαστούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει την υπεροχή της. Επιπλέον εκτιμούν ότι η αστάθεια της περιόδου θα δώσει κι άλλα απρόβλεπτα γεγονότα, όπως συνέβη αίφνης τώρα με την έξαρση της πανδημίας. Υπολογίζουν λοιπόν ότι όλα μαζί θα επιδράσουν στον χρόνο αλλάζοντας τις πολιτικές συνθήκες και επιβάλλοντας στην κυβέρνηση να αναζητήσει εκλογική διέξοδο το φθινόπωρο του 2021.

Οπως είπαμε εξαρχής, τα όποια σενάρια είναι παρακινδυνευμένα σε τούτο τον καιρό της μεγάλης αβεβαιότητας και της απόλυτης ρευστότητας. Κανείς δεν μπορεί να κινείται με βεβαιότητες στο παρόν περιβάλλον. Αντιθέτως, όλοι έχουν πολλούς λόγους να ελεγχθεί, κατά το δυνατόν συντομότερα, η τρέχουσα υγειονομική κρίση και μετά θα έχουμε όλον τον χρόνο «να λογαριαστούμε», να εκτιμήσουμε και να αποτιμήσουμε στάσεις και συμπεριφορές. Τα σενάρια λοιπόν μπορούν να περιμένουν…