Ο κ. Γιάννης Κιούμης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Λοιμωξιολογίας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που «σφυροκοπά» τη χώρα.

«Οι κλίνες του νοσοκομείου είναι κατειλημμένες», επιβεβαίωσε ο κ. Κιούμης.

«Μέχρι την επόμενη εφημερία θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αδειάσουμε κάποιες κλίνες», πρόσθεσε, εξηγώντας πως αυτή η διαδικασία γίνεται με «μια πάρα πολύ καλή ανίχνευση των ασθενών που μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα».

Κινδυνεύουν και οι νέοι

Ουδείς άτρωτος στον κοροναϊό υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Ο ιός χτυπά με μεγαλύτερη σφοδρότητα τις μεγάλες ηλικίες.Όταν έχουμε λιγότερα περιστατικά είναι πιο εμφατικό ότι προσβάλλει τις μεγάλες ηλικίες, τώρα που η διασπορά είναι πιο μεγάλη έγινε φανερό ότι μετατοπίστηκε το φορτίο σε μικρότερες ηλικίες», σημειώνει ξεκαθαρίζοντας ότι κάποιοι από τους νέους που θα νοσήσουν θα εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα και κάποιοι θα χάσουν τη μάχη.

Το θέμα είναι αν η καραντίνα τηρείται

Αναφορικά στα μέτρα κατά της διασποράς κι αν αυτά αποδίδουν, ο κ. Κιούμης σημείωσε ότι το ερώτημα είναι αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί τηρούνται, κι αν ο κόσμος τα ενστερνίζεται.

«Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα με σχολαστική ευλάβεια», τόνισε.

Παλεύουμε να μην γίνουμε Μπέργκαμο

Ερωτηθείς για τις εικόνες «Μπέργκαμο» που οι Ιταλοί γιατροί κλήθηκαν να διαλέξουν ποιους ασθενείς θα περιθάλψουν, ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτός είναι ένας καθημερινός φόβος.

«Κάθε μέρα το φοβόμαστε αυτό. Αλλά και κάθε μέρα έχουμε καταφέρει να το αποφύγουμε. Δυστυχώς ότι το αποφύγαμε ως τώρα δεν σήμανει ότι υπογράφει και την αυριανή μας επιτυχία», ανέφερε.

Ενώ μίλησε για τις στιγμές που βιώνουν όλοι οι υγειονομικοί στο δεύτερο κύμα, όταν σε πολλές περιπτώσεις καλούνται να φροντίσουν ανθρώπους από τον περίγυρό τους.

Πιθανό να υπάρξει τρίτο κύμα

«Είναι πιθανό να υπάρξει ένα τρίτο κύμα, ιστορικά έχει συμβεί», απαντά ερωτηθείς για τη δραματική πρόβλεψη του ειδικού για τον COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έκανε λόγο για τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 αν επαναληφθεί η αποτυχία των κυβερνήσεων να κάνουν αυτό που χρειαζόταν ώστε να προληφθεί το δεύτερο κύμα.