Κορωνοϊός : Πάνω από 39.000 τα κρούσματα τον Νοέμβριο – Περισσότεροι από 4 θάνατοι την ώρα το σαββατοκύριακο

Τα στατιστικά στοιχεία της πανδημίας σοκάρουν. Όλα δείχνουν πως η εβδομάδα που ξεκινά θα είναι η πιο κρίσιμη.

Οι αριθμοί της πανδημίας σοκάρουν: 39.251 κρούσματα κοροναϊου από τις αρχές Νοεμβρίου και έκρηξη του αριθμού των θανάτων, με αποκορύφωμα τη χθεσινή ημέρα (Σάββατο) κατά την οποία σημειώθηκε νέο μαύρο ρεκόρ με 108 θανάτους: 4,5 θάνατοι την ώρα. Ρυθμός που μειώθηκε μόνο λίγο σήμερα, Κυριακή, οπότε καταγράφηκαν 103 θάνατοι.

Το μόνο παρήγορο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να μειώνεται, -σήμερα, Κυριακή, καταγράφηκαν 1.498 νέα κρούσματα και χθες, Σάββατο 2.311 από 2581 την Παρασκευή- δημιουργώντας ελπίδες ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα η τάση αυτή θα καταγραφεί και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, και κατ’ επέκταση στις διασωσηνώσεις και στους θανάτους.

Ωστόσο, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας λένε οι ειδικοί, με τους πάντες να συμφωνούν ότι η εβδομάδα που ξεκινά θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και θα εξαχθούν χρήσιμα και πιο ασφαλή συμπεράσματα για το πότε θα μπορούσε να υπάρξει σχετική χαλάρωση της καραντίνας.

Ασφυξία στα νοσοκομεία

Η ώρα είναι 8:30 το πρωί. Άλλη μία εφημερία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ μόλις ξεκίνησε. 42 από τα 44 κρεβάτια εντατικής θεραπείας είναι ήδη κατειλημμένα.

Η ώρα είναι 12 το μεσημέρι. Στον Ευαγγελισμό η εφημερία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Στην ΜΕΘ covid έχουν απομείνει 12 κενά κρεβάτια.

Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι εισαγωγές, ανησυχεί τους υγειονομικούς.

Οι νοσηλευόμενοι με κοροναϊό έχουν ξεπεράσει τους 4.000. Περισσότεροι από 500 είναι στην εντατική. Αναμέσά τους μία 28χρονη μητέρα, από την Κοζάνη, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Σύψα, οι πιέσεις στο σύστημα υγείας θα εξακολουθήσουν για τουλάχιστον δύο ακόμα εβδομάδες.

Χειρότερα τα πράγματα στην Ευρώπη

Το δεύτερο κύμα του κοροναϊού σαρώνει την Ευρώπη. Η χώρα μας παρά την πίεση που δέχεται, είναι σε πολύ καλύτερη θέση συγκριτικά με χώρες αντίστοιχου πληθυσμού, αφού κατέχει την 33η θέση σε αριθμό κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτουν τα ΝΕΑ, η Ελλάδα μετρά λίγο περισσότερα από 82.000 κρούσματα, όταν χώρες όπως το Βέλγιο, η Τσεχία, η Πορτογαλία και η Σουηδία, έχουν διπλάσιο ακόμα και 6πλασιο επιδημιολογικό φορτίο.

Παρόλο που η χώρα μας βρίσκεται σε καλή θέση συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, οι ειδικοί δεν εφησυχάζουν και περιμένουν να δουν πότε θα αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk