Τα ερχόμενα 24ωρα είναι ίσως τα πλέον κρίσιμα για την εξέλιξη του φονικού “δεύτερου κύματος» του Covid-19 , με βάση τα δεδομένα της πρώτης καραντίνας την περασμένη άνοιξη που μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό «οδηγό» για όσα συμβούν τις επόμενες ημέρες.

Κι αυτό αφού από την ανάλυση των δεδομένων των πρώτων « «ολικών» απαγορεύσεων προκύπτει ότι από τις 23 Μαρτίου που ξεκίνησαν ο αριθμός των κρουσμάτων δεν υποχωρούσε για αρκετές ημέρες κι αρκετά 24 ωρα είχε ορισμένες αυξητικές τάσεις.

Όπως δηλαδή συμβαίνει και σε αυτό το lockdown . Με επόμενο ωστόσο κρίσιμο συμπέρασμα ότι η πτώση ξεκίνησε από την 21η ημέρα της καραντίνας (στις 12 Απριλίου) οπότε τα κρούσματα μειώθηκαν μέσα σε λίγα 24ωρα κατά 70-75% με καθοδικές τάσεις.

Με το δεδομένο λοιπόν ότι η «καραντίνα» στην Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες ξεκίνησε το ξημέρωμα της Τρίτης 3 Νοεμβρίου τότε- συμφωνα με τα δεδομένα του πρώτου lockdown και της ανακοπής του βαθμού μεάδοσης του covid-19 – την 21η ημέρα (δηλαδή το ερχόμενο τριήμερο) θα υπάρξει σημαντική μείωση των νέων διαγνώσεων σε αυτούς τους δύο νομούς. Μία ενδειξη που υπάρχει κι από τις μετρήσεις του Αριστοτελειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα λύματα της συμπρωτεύουσας.

Ωστόσο στην υπόλοιπη χώρα όπου το lock down ξεκίνησε το Σάββατο 7 Νοεμβρίου , η αναφερόμενη κρίσιμη 20η ημέρα, όπου θα φανεί ίσως καθοριστική υποχώρηση των κρουσμάτων είναι το διήμερο 27-28 Νοεμβρίου , δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή. Δηλαδή περίπου δύο τρείς ημέρες πριν τις 30 Νοεμβρίου που είναι ο αρχικά προσδιορισμένος χρόνος διάρκειας της τωρινής καραντίνας .

Ωστόσο κι αν ακόμη εκείνο το τελευταίο τριήμερο έχουν συρρικνωθεί –με βάση αυτήν την αναγωγή- περαιτέρω και σε ιδιαίτερα σημαντικό βαθμό τα κρούσματα θεωρείται απίθανο να προσεγγίσουν το «κάτω φραγμα» των 500 νέων φορέων που είχε θέσει ως «όριο» για την άρση των απαγορεύσεων η κυβέρνηση. Κάτι που ίσως έχει σημαντικές πιθανότητες να συμβεί την επόμενη εβδομάδα 1η-7η Δεκεμβρίου.

Ωστόσο από την ίδια ανάλυση με τα δεδομένα του πρώτου αποκλεισμού, διαπιστώνεται δυστυχώς ότι οι θανατοι μπορεί συνεχισθούν σε σχετικά υψηλούς αριθμούς για τουλάχιστον 15-20 ημέρες μετά κι από τα αναφερόμενα χρονικά όρια των 21 ημερών για πιθανή πτώση των κρουσμάτων

Ωστόσο σημαντικός παράγοντας διαφοροποίησης είναι ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυτή την φορά δραματικά μεγαλύτερο κι οι αριθμοί νεκρών πολλαπλάσιοι

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην διάρκεια του πρώτου «αποκλεισμού» ο καθημερινός μέσος όρος των κρουσμάτων ήταν μόλις 74 και των θανάτων τέσσερις. Τώρα ο μέσος όρος κρουσμάτων κάθε 24ωρο είναι 2700 (δηλαδή 37 φορές περισσότερο) και των θανάτων περίπου 60 (δηλαδή 15 φορές περισσότεροι ).

Ωστόσο συμπληρώνεται ότι ο αριθμός των τεστ που είχαν πραγματοποιηθεί την περασμένη άνοιξη ήταν μηδαμινοί ενώ τώρα έχει υποβληθεί σε τεστ ποσοστό της τάξης του 21% του πληθυσμού.

Πάντως όπως ήδη επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας κ Αθανάσιος Τσακρής η επιτυχία του πρώτου locκdown στην Ελλάδα ήταν η λήψη άμεσης απόφασης προ της ραγδαίας εξαπλωσης της επιδημίας (ΣΣ τότε δεν υπήρχαν προγενέστερα μέτρα για μάσκες αποστάσεις κλπ) .

Ωστόσο η δεύτερη καραντίνα καθυστέρησε αφού θεωρήθηκε ότι τα προαναφερόμενα προληπτικά μέτρα που ακολουθούντο από τον περασμένο Μάιο θα ήταν αποδοτικά. Ακόμη δεν μπορεί να διαπιστωθεί ο βαθμός τήρησης των τωρινών περιοριστικών μέτρων.

Πάντως ενδεικτικό της μεταβολής της επιδημιολογικής κατάστασης στην χώρα μας ήταν η αναφορά των εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας και του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας στις 18 Αυγούστου . Τότε είχαν μνημονεύσει ότι η Ελλάδα ήταν 132η χώρα σε κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων με 693. Επιπλέον συμπλήρωναν ότι σε θανάτους η Eλλάδα είναι 108η με 22 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Ωστόσο πλέον σήμερα διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα δυστυχώς έχει ανέλθει στην 91η θέση (ανοδος κατά 41 θέσεις) σε αυτήν την παγκόσμια λίστα των κρουσμάτων έχοντας πλέον 8441 (12 φορές περισσότερα από τον Αυγουστο) νέες διαγνώσεις ανα 1.000.000 κατοίκους.

Ακόμη όσον αφορά τους θανάτους η Ελλάδα έχει ανέλθει πλέον στην 82η θέση αυτής της μακάβριας κατάταξης (ανοδος κατά 26 θέσεις) με 136 θανάτους στην ίδια πληθυσμιακή αναγωγή . Δηλαδή περισσότεροι από εξαπλάσιοι θάνατοι συγκριτικά με τον Αύγουστο.