Σε ένα πράγμα συμφωνούν σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις. Ότι αξίζουν εύσημα σε όλους τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, στα νοσοκομεία μας, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στους θαλάμους COVID-19, συνολικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό. Κυρίως όμως τα εύσημα αξίζουν στις νοσηλεύτριες που ταξίδευσαν από την Κρήτη για να ενταχθούν εθελοντικά στις ΜΕΘ Θεσσαλονίκης προκειμένου να βοηθήσουν τους συνανθρώπους  μας. Από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα έρχονται συγκινητικά μηνύματα συμπαράστασης για όλους αυτούς που στηρίζουν στην πρώτη γραμμή το Σύστημα Υγείας.  Τους βλέπεις με τις ειδικές στολές, με τις μάσκες που γίνονται ένα με το πρόσωπό τους, να παλεύουν ως μαχητές ώρες ατελείωτες δίπλα στους αναπνευστήρες για να σώσουν τους ασθενείς στις ΜΕΘ.  Να τους δίνουν κουράγιο, να τους προσφέρουν τα κινητά τους ώστε να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους προτού τους διασωληνώσουν: «Βρισκόμαστε», λένε, «σε έναν πραγματικό πόλεμο και δίνουμε μάχη καθημερινώς με κάθε είδος πολεμοφόδιο που διαθέτουμε, φτάνει να  σώζει ζωές».

***

Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας έδωσε με τη σειρά του τα εύσημα σε όσους δίνουν τη μάχη ζωής στα νοσοκομεία μας: «Νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι έχουν καταβάλει μία τεράστια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν μια πανδημία, η οποία μας χτυπάει -όχι μόνο εμάς στην Ελλάδα, αλλά όλο τον κόσμο- με μία πρωτοφανή ένταση. Και παρά τις συνθήκες πολύ αυξημένης πίεσης, έχουν καταφέρει και τα έχουν βγάλει πέρα».

***

Το πρώτο μεγάλο νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid

Το νοσοκομείο «Σωτηρία» γίνεται από σήμερα (Παρασκευή) , το πρώτο νοσοκομείο αναφοράς αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19. Όλες οι κλινικές του έκλεισαν και μετατράπηκαν σε κλινικές για τον κορωνοϊό, πλην της πανεπιστημιακής πνευμολογικής κλινικής που εξακολουθεί να δέχεται ασθενείς με πνευμολογικά προβλήματα. Οι ΜΕΘ του «Σωτηρία» είναι σχεδόν γεμάτες. Από τις 50 ΜΕΘ που δώρισε η Βουλή των Ελλήνων στο νοσοκομείο, είναι και οι 50 λειτουργικές, πλην όμως  μόνον οι 37 έχουν καταληφθεί από ασθενείς Covid.

***

Η συγκινητική αποσωλήνωση της γιαγιάς, ετών 83

Στο «Σωτηρία» έλαβε χώρα σε μια από τις ΜΕΘ μια μικρή γιορτή όταν μία γιαγιά, ετών 83 (με υποκείμενο νόσημα) κατάφερε, αφού πάλεψε επί 20 ημέρες να αποσωληνωθεί. Τίποτα το σπουδαίο, παρά μόνον μερικά χαμόγελα και λίγα χειροκροτήματα, με τη γιαγιά να κλαίει από χαρά. Ήταν ό,τι καλύτερο είχε να  συμβεί στο νοσοκομείο όλη τη χθεσινή ημέρα. Να σημειώσω εδώ και τούτα: Στο νοσοκομείο έχουν αποσπάσει από άλλα νοσοκομεία έναν ικανό αριθμό υγειονομικού προσωπικού για να βοηθήσει στην περίθαλψη των ασθενών με Covid.

***

Ο 54χρονος που κέρδισε τη μάχη ζωής

Ένας άλλος 54χρονος στην Ξάνθη χωρίς υποκείμενα νοσήματα εξήλθε από την ΜΕΘ-Covid του νοσοκομείου δημοσίευσε στο Twitter ο Βασίλης Κικίλιας. Ο άνδρας έδωσε μία μεγάλη μάχη με τον φονικό ιό παρόλο που δεν είχε κάποιο άλλο νόσημα και κατάφερε να την νικήσει και να βγει από την Εντατική: «Ένα ακόμα μήνυμα ζωής. Έξοδος από τη ΜΕΘ-COVID του Νοσοκομείου Ξάνθης, 54χρονου χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα. Τηρούμε τα μέτρα, στηρίζουμε τους υγειονομικούς μας, προστατεύουμε την κοινωνία», έγραψε ο υπουργός.

***

Σοκ για τον 27χρονο που παλεύει για τη ζωή του

Την ίδια ώρα σοκ προκαλεί η είδηση ότι ένας άνδρας μόλις 27 ετών που κόλλησε κορωνοϊό νοσηλεύεται πλέον στην εντατική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, διασωληνωμένος. Ο 27χρονος διασωληνώθηκε στο Ιπποκράτειο και από εκεί μεταφέρθηκε στο 251 όπου υπήρχε διαθέσιμη κλίνη στην εντατική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός άνδρας δεν είχε υποκείμενα νοσήματα και δεν αντιμετώπιζε άλλο πρόβλημα με την υγεία του.

***

Στη Λάρισα  τα σύστημα υγείας πιέζεται υπερβολικά

Στη Λάρισα, όπως με βεβαιώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός το σύστημα υγείας πιέζεται δραματικά. Οι κλίνες των ΜΕΘ και στα πέντε νοσοκομεία της περιφέρειας είναι σχεδόν πλήρεις και αναγκάζονται να επιτάσσουν ιδιωτικές κλινικές και να επιστρατεύουν ιδιωτικούς γιατρούς για να βοηθήσουν την όλη κατάσταση

***

«Μαμά είμαι εδώ κοντά σου»

Συγκλονίζει το μήνυμα που έστειλε, ο γιος, στη μητέρα του που νοσεί με κορωνοϊό. Σε πανό που ανάρτησε προσπαθεί να της δώσει κουράγιο, παροτρύνοντάς τη να σταθεί δυνατή και να βγει νικήτρια στη μάχη με τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με το trikalavoice.gr, η ασθενής νοσηλεύεται διασωληνωμένη με κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας: «Μαμά είμαι εδώ κοντά σου. Σε παρακαλώ να νικήσεις στη μάχη της ζωής σου. Γίνε γρήγορα καλά μανούλα μου. Σ’ αγαπώ πολύ» έγραφε το πανό.

***

Επέστρεψαν τα δώρα

Με αεροπλάνο της Aegean, και όχι με το κυβερνητικό Gulfstream, μετέβη στο Αμπού Ντάμπι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί που τον συνόδευαν. Η θερμοκρασία ήταν 30 βαθμούς κελσίου (καλοκαίρι δηλαδή) και η υγρασία ενοχλητική. Παρά ταύτα η υποδοχή ήταν εξαιρετικά θερμή, οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί  σημαντικότατες και για τις δύο χώρες και η στρατηγική συμμαχία που έχει επιτευχθεί με την χώρα μας ισχυρή. Επίσημα γεύματα ή δείπνα δεν υπήρξαν, λόγω μέτρων για τον Covid, ούτε βεβαίως αντάλλαξαν δώρα.  Προτού σας αναφέρω τη σκηνή με τον πολυέλαιο που πολύ-φωτογραφήθηκε στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,  σας αποκαλύπτω ένα άγνωστο περιστατικό που συνέβη σε μια επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε μια άλλη αραβική χώρα, στη Σαουδική  Αραβία:

***

Όταν ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί που τον συνόδευαν ήταν έτοιμοι να αναχωρήσουν από την χώρα αυτή πρόσεξαν ότι ανάμεσα στις αποσκευές τους υπήρχαν κάτι μεγάλα και βαριά κουτιά. Αφήνω τώρα τον Άδωνη Γεωργιάδη να περιγράψει την σκηνή: «Ήταν μεγάλα κουτιά, φαίνονταν ότι περιείχαν μέσα δώρα. Ήταν τα ίδια κουτιά που έδωσαν και σε εμάς και στον Πρωθυπουργό. Χωρίς ποτέ να τα ανοίξουμε τα επιστρέψαμε στους Σαουδάραβες. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει νόμος στην Ελλάδα που να επιτρέπει να δεχόμαστε τόσο μεγάλα δώρα». Και όντως τα δώσαμε όλοι πίσω  στους Σαουδάραβες χωρίς καν να ξέρουμε τι περιείχαν..»

***

Ο πολυέλαιος του Αμπού Ντάμπι

Πάμε τώρα στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου του Αμπού Ντάμπι, όπου ο υπουργός Επικρατείας Al Jaber υποδέχτηκε τον Πρωθυπουργό και την ελληνική αντιπροσωπεία. Η αίθουσα ήταν εντυπωσιακή και την ώρα που περίμεναν να έρθουν οι αποσκευές από το αεροπλάνο και οι δημοσιογράφοι να  πιστοποιήσουν τις διαπιστεύσεις τους τα μάτια όλων έπεσαν στους πολυελαίους της αίθουσας. Αμέσως σχεδόν όλων  τα κινητά στράφηκαν προς το ταβάνι του αεροδρομίου  και άρχιζαν να φωτογραφίζουν τους πολυελαίους. Φωτογραφία που έχω εξασφαλίσει και σας την παρουσιάζω…

***

Πόσο αποδίδει το σύστημα της τηλεργασίας;

Πολλοί στην κυβέρνηση είχαν την  απορία εάν το σύστημα της τηλεργασίας στο δημόσιο τομέα αποδίδει. Ορισμένοι ρώτησαν τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να τους πει πώς έχουν τα πράγματα με την εργασία στον δημόσιο τομέα τώρα με την καραντίνα. Βεβαίως ο υπουργός δεν μπόρεσε να τους πει για παράδειγμα γιατί δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα ΕΦΚΑ, ποια είναι τα τρωτά σημεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, αλλά είχε ετοιμάσει ένα σχέδιο για το πώς εργάζονται στο υπουργείο του με την καραντίνα το οποίο και τους παρουσίασε…

***

Ετσι το 35% των υπαλλήλων εργάζεται με τηλεργασία, το 40% με φυσική παρουσία, το 15% είναι με άδεια ειδικού σκοπού, το 4% είναι οι ευπαθείς ομάδες που εργάζονται από το σπίτι, το 9% αναρρωτικές και άλλες άδειες και το 7% εργαζόμενοι εκ περιτροπής για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Αποτέλεσμα; Το υπουργείο λειτουργεί κανονικά ωσάν να μην υπάρχει καραντίνα.

***

Χριστουγεννιάτικο δένδρο από Καρπενήσι και νέα λαμπιόνια στην Αθήνα

Τα εφετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά λέει ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Όταν όμως λέει διαφορετικά τι ακριβώς εννοεί; Πρώτα απ΄όλα σας πληροφορώ ότι θα στηθεί χριστουγεννιάτικο δένδρο στην πλατεία Συντάγματος. Θα μεταφερθεί. όπως συνέβη και πέρυσι  με νταλίκα από το Καρπενήσι (ήδη το έχουν εντοπίσει). Δεύτερον πρόθεσή του είναι να υπάρξουν άπειρα λαμπιόνια, θα φωτιστεί για τα καλά όχι μόνον το κέντρο της πρωτεύουσας αλλά για πρώτη φορά όλο και περισσότερες οι γειτονιές. Τρίτον ο φωτισμός στο κέντρο της Αθήνας δεν θα είναι ο ίδιος με τον περυσινό, δεν υπάρχουν, μου λέει σπόνσορες. Όλα τα χρήματα θα τα καταβάλει ο Δήμος Αθηναίων: «Δεν θα υπάρχει τίποτα το υπερβολικό, θα είμαστε προσεκτικοί και δεν θα ενθαρρύνουμε τον συνωστισμό, αλλά θα δώσουμε φως στην πρωτεύουσα και κυρίως στις γειτονιές, δίνοντας έτσι στον κόσμο περισσότερη ελπίδα», λέει.

Έτσι αυτά τα λαμπιόνια στη Βασ. Σοφίας και στην Πανεπιστημίου για τα οποία πέρυσι γράφτηκαν και ειπώθηκαν τόσα πολλά δεν πρόκειται, σύμφωνα με τον δήμαρχο, να τα ξαναδούμε. Θα γίνουν όμως οι εκδηλώσεις για την αλλαγή του χρόνου, με τήρηση των μέτρων προστασίας (εάν δεν έχουμε καραντίνα έως τότε). Τι είδους; Δεν αποκαλύπτει, αλλά τις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις πρόκειται ότι και να συμβεί να τις πραγματοποιήσει αφού τα βλέμματα όλων είναι, όπως λέει, στραμμένα στις πρωτεύουσες όλων των χωρών για το πως αλλάζουν τον χρόνο.

***

Το πέταγμα του αρχηγού

Το συνηθίζει ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος (ι) Γιώργος Μπλιούμης να πηγαίνει τακτικά σε αεροπορικές βάσεις και να συμμετάσχει σε πτήσεις σχηματισμού αεροσκαφών F-16. Αυτή τη φορά πήγε στην 116 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση Αράξου και πέταξε με ένα F-16 block52+ Advanced από τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία. Μετείχε σε ασκήσεις αέρος- εδάφους, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της 336 Μοίρας «Όλυμπος».